Основателят на датската верига за мебели и стоки за дома JYSK Ларс Ларсен е починал, съобщава Bloomberg. 71-годишният бизнесмен, който беше най-богатият човек в скандинавската държава, е издъхнал в дома си в град Силкеборг, става ясно от официално съобщение на компанията.

Той се отказа от позицията си на председател на борда на директорите във веригата преди два месеца, след като беше диагностициран с рак. На негово място застана 47-годишният му син Якоб Брунсборг.

Ларс Ларсен е роден в друг датски град - Арнборг, през 1948 година. В младежките си години работи като чирак в магазин, а през 1979 година поставя началото на своята компания JYSK, като използва всичките си спестявания в размер на 20 000 долара.

Той развива бизнеса си, който се разраства до верига, предлагаща стоки за дома на ниски цени, като спално бельо и градински мебели. Днес компанията оперира над 2700 магазина в повече от 52 държави, като годишните ѝ приходи възлизат на около 4 милиарда долара.

От 2005 година JYSK оперира и на българския пазар, като магазините ѝ у нас са над 25 в 18 различни града. От компанията заявиха през пролетта, че до края на август ще отворят нови 5 обекта в страната, като предстои да заработи и голямата дистрибуционна база на компанията в индустриална зона "Божурище".