Изпълнителният директор на Apple Тим Кук е продал акции на компанията за 57.8 млн. долара. Това са около половината от ценните книжа, които Кук получи заради скока на пазарната оценка на производителя на iPhone до над 1 трилион долара.

Ръководителят е продал 265 000 акции на компанията от Купертино, печелейки десетки милиони долари, според регулаторни документи, цитирани от британския The Telegraph.

$120 милиона бонус за Тим Кук заради скока на Apple

$120 милиона бонус за Тим Кук заради скока на Apple

Общото му богатство към момента е $700 милиона

Възнаграждението му под формата на акции е обвързано с резултатите на компанията в сравнение с други публично търгувани американски компании. Ако Apple се представя по-добре от 2/3 от пазара, изпълнителният директор получава 560 000 ценни книжа от дружеството като награда за изпълнение.

Полученото от него възнаграждение в акции е на обща стойност 121 млн. долара, въпреки че остатъкът е удържан за покриване на данъчни задължения.

Дългият път на Apple към $1 трилион

Дългият път на Apple към $1 трилион

Преди две десетилетия компания бе на ръба на фалита

Тази година цената на акциите на Apple се повиши с 27%, достигайки нов връх от 220 долара във вторник. Компанията се очаква да пусне 3 нови смартфона през септември, като експертите очакват те да бъдат наречени iPhone 9 или iPhone Xs.

Бизнесът с мобилни телефони продължава да бъде най-големият генератор на печалби за Apple, след като средната цена на устройствата с ябълката се увеличи след премиерата на първия й смартфон за 1000 долара (iPhone X) през миналата година.

Колко пари получи през годината шефът на Apple?

Колко пари получи през годината шефът на Apple?

Бонусът му е подскочил със 74%

Компанията от Купертино продължава да дава възнаграждения на инвеститорите, след силни печалби и резултати, заради които пазарната й оценка за пръв път надвиши 1 трилион долара.

През тримесечието, приключващо през юни, печалбите на Apple се увеличиха до 11.5 млрд. долара - с почти 3 млрд. повече от същия месец на предишната година, докато общите продажби скочиха със 17% до 53.3 млрд. долара.

Apple даде огромен бонус на своя шеф за добре свършена работа

Apple даде огромен бонус на своя шеф за добре свършена работа

Технологичният гигант изпревари 2/3 от компаниите в индекса S&P500

Миналата година цената на акциите на Apple беше тласкана нагоре заради дългоочакваното представяне на iPhone X, което донесе на Тим Кук 102 млн. долара под формата на различни възнаграждения, включително и свързани с трудовия му стаж в компанията. Заради по-слабата първа половина на 2017 г. той вероятно няма да получи пълната сума.

Състоянието на Кук се оценява на около 700 млн. долара. В миналото той заяви, че планира да дари голяма част от богатството си на благотворителност.

Миналата седмица ръководителят е дарил акции за 5 млн. долара на неизвестна благотворителна организация, показват борсовите документи.