През последното десетилетие станахме свидетели на някои от най-големите промени в начина, по който общуваме със света - използваме платформи за споделено пътуване като Uber и Lyft и често се возим с непознати, вече не резервираме хотели, а наемаме домовете на други хора чрез Airbnb и Vrbo. Играем видео игри с качество на игрална конзола на нашите телефони с Apple Arcade и мобилните версии на игри като Call of Duty. В основата на всичко това са мобилните приложения, пишат от CNET.

Само през 2019 г. хората по целия свят са на път да направят рекордните 120 милиарда тегления на приложения през iOS и Android устройства, което е 5% увеличение спрямо предходната година, сочи доклад от компания за анализ на приложения App Annie. Това число представлява само новите изтегляния, без преинсталиране или актуализации на приложения, се отбелязва в отчета. Плащанията за приложения нарастват още по-бързо, достигайки 90 млрд. долара в световен мащаб през тази година - с 15% повече спрямо предходната.

$40 милиарда за приложения за смартфон са похарчили потребителите за половин година

$40 милиарда за приложения за смартфон са похарчили потребителите за половин година

Това е увеличение от 13 процента спрямо миналата година

По-голямата част от нарастването на разходите се дължи на мобилните игри, приложенията за редактиране на снимки и видео и такива за забавление, което се очаква да продължи и през 2020 г. с пускането на нови стрийминг и абонаментни услуги като Disney Plus, се посочва в доклада.

Сред най-теглените приложения на десетилетието, Facebook и притежаваните от него Messenger, WhatsApp и Instagram заемат първите места - въпреки множеството скандали свързани с поверителността на потребителските данни в компанията през последните няколко години. Приложенията за комуникация и социални медии представляват седем от топ 10 по отношение на изтеглянията през това десетилетие.

Ето и топ 10 най-изтегляни приложения за последното десетилетие:

1. Facebook

2. Facebook Messenger

3. WhatsApp Messenger

4. Instagram

5. Snapchat

6. Skype

7. TikTok

8. UC Browser

9. YouTube

10. Twitter

През самата 2019 г. се наблюдава значително нарастване при тегленето на приложения свързани със споделянето на кратки видеа в социалните мрежи като TikTok и Likee. И много от най-теглените приложения през годината са и от най-теглените през десетилетието.

Ето и най-популярните приложения през 2019 г.:

1. Facebook Messenger

2. Facebook

3. WhatsApp Messenger

4. TikTok

5. Instagram

6. SHAREit

7. Likee

8. Snapchat

9. Netflix

10. Spotify

Aко се чудите кои са най-теглените игри през 2019 г., това са те:

1. Free Fire

2. PUBG Mobile

3. Subway Surfers

4. Color Bump 3D

5. Fun Race 3D

6. Run Race 3D

7. My Talking Tom 2

8. Homescapes

9. Stack Ball

10. Call of Duty: Mobile

Над 1000 приложения за Android "крадат" личните ви данни, дори и да сте го забранили

Над 1000 приложения за Android "крадат" личните ви данни, дори и да сте го забранили

Сред "нарушителите" са дори приложения на гиганти като Samsung и Disney