Запитвали ли сте се кои са най-лошите европейски градове за живеене и по-точно най-лошите за чужденци? Със сигурност има много такива, но някои от тях се оказват особено неблагоприятни за емигрантите. Ако вече сте решили да емигрирате в някои от тях, едва ли следващата класация ще ви спре. Вие навярно сте сигурни, че това са много добри градове. И те в много отношения наистина са. За жалост обаче, в не по-малко се оказват и лоши, става ясно от проучването на InterNations, цитирано от Business Insider.

Вследствие на анкета, проведена сред 12 000 емигранти от цял свят и от различен пол, етнос и социален статус, живеещи в 181 страни по света и оценени по качество на живот, лесно установяване, професионално развитие и лични финанси, се оказва, че шест много известни европейски града не са много приветливи за чужденци. Ето кои са те:

Най-лошите градове за живеене на емигранти в Европа

Франкфурт

Франкфурт - основният финансов център в Германия, не е никак приятен за живот на емигранти. Около 70% от анкетираните чужденци тук посочват, че скъпите жилища и високите разходи за живот са някои от факторите, които правят живота във Франкфурт "доста лош избор".

7 града, които ти плащат, за да живееш там

7 града, които ти плащат, за да живееш там

И става дума за доста развити страни, така че можете спокойно да си стегнете багажа

Според проучването градът е и най-лошият, когато става въпрос за достъпен обществен транспорт, като е на последно място сред цели 50 дестинации. Билет за обществен транспорт, който е валиден за един месец, струва 97,10 евро, според RMV - германската транспортна асоциация.

Хамбург

Това е вторият германски град, попадащ в списъка с най-лоши оценки. Това може би се дължи на факта, че емигрантите наистина трудно се вписват в този град. Около 81% от анкетираните посочват, че е почти невъзможно да си намерят приятели тук. Изключение донякъде правят американците, които по принцип се вписват почти навсякъде.

Париж

По-голямата част от анкетираните емигранти посочват, че в този иначе страхотен в много отношения град просто е твърде скъпо да се живее. Около 62% казват, че разходите за живот са безумно високи, а 58 на сто са недоволни, от това, че французите трудно приемат чужденци близко до себе си. Около 23% се чувстват несигурни във френската столица.

От друга страна, повечето емигранти смятат, че Париж е страхотен град за култура и нощен живот.

"Животът в Париж е романтичен и вълнуващ, но е и много скъп", пише InterNations в своя градски справочник. и допълва, че "ежедневните удобства и жилищата имат наистина висока цена в най-населения град на Франция."

Истанбул

Истанбул, столицата на Турция, също е оценен лошо от емигрантите. Според проучването на InterNations около 57% от анкетираните са посочили, че възприемат турската икономика негативно, а само 45 на сто смятат, че получават справедливи заплати. Намирането на работа тук е все по-трудно, а условията са лоши, както и заплащането.

Колко са руските емигранти по света и в кои държави живеят?

Колко са руските емигранти по света и в кои държави живеят?

Повечето не искат да се връщат, а много от тях вече не смятат Русия за свой дом

Рим

Столицата на Италия е един от двата италиански града, които влизат в най-лошия списък на InterNations. Според проучването, 73% от респондентите казват, че работата с местните власти е трудна, а 50 на сто възприемат онлайн административните и правителствени услуги негативно. Над 30% заявяват, че са загрижени за италианската икономика.

"Докато бюрокрацията в Италия може да бъде утежняваща, държавната социална политика има своите предимства", пише InterNations в своя градски справочник.

"Повечето емигранти, живеещи в Рим с валидна виза, разрешение за пребиваване и/или удостоверение за пребиваване, имат право на същото обществено здравеопазване като италианските граждани".

Милано

Милано е вторият италиански град в списъка с най-лоши оценки. Според проучването на InterNations над 50% от анкетираните хора казват, че са недоволни от качеството на въздуха в града, а 66 на сто твърдят, че им е трудно да се справят с местната бюрокрация. Около 30% смятат, че са ниско платени за работата си. Според сайта за данни Salary Expert средната годишна заплата в Милано е 41 593 евро.

А кой е най-добрият европейски град за живеене ако си емигрант?

Това е Валенсия - красивият пристанищен град в Испания е избран за най-добрия град за живеене на емигрантите. InterNations съобщава, че това, което е направило най-силно впечатление на анкетираните тук е достъпността на обществения транспорт и това колко сигурни се чувстват в града. Не е за подценяване и фактът, че голяма част от чужденците лесно си намират приятели и имат добър стандарт на живот. И не на последно място - времето през по-голямата част от годината също е доста добро.

България е на челно място по достъпност на жилища в големите градове в ЕС, но това се променя

България е на челно място по достъпност на жилища в големите градове в ЕС, но това се променя

За последните 20 години цената на жилищата средно е скачала с по 12% на година