Според някои данни рускоезичната диаспора в света наброява 25-30 милиона души. Властите в Москва многократно са правили опити да върнат рускоезичното население в родината си, но такива опити не водят до нищо, огромното мнозинство не искат да се връщат у дома, а много от потомците на руските емигранти вече не смятат Русия за свой дом.

Този огромен брой руски имигранти в други страни по света е резултат от ужасните събития, случили се в Русия в началото на ХХ век. Максималните емиграционни пикове се наблюдават в началото на 20 век и в периода на 90-те и и началото на 21 век, пише в материал на zen.yandex.ru.

Но ако говорим за руската диаспора, живееща в чужбина, ще трябва да се изправим пред въпроса: "А кой трябва да се счита за руснак? ".

В края на краищата през цялата история на територията на Руската империя, СССР и Руската федерация са живели представители на много националности. И ако вземем първите емигранти, напуснали Русия в периода 1900-1925 г., се оказва, че не всички техни потомци се смятат за руснаци. Въпреки че понякога се случва обратното, потомците на първите руски емигранти се смятат за руснаци, а емигрантите от вълната от 90-те не искат да се класифицират като руснаци, предпочитайки да се смятат за пълноправни американци, германци или французи.

Снимка 565706

Ето защо вместо израза "руска диаспора"често се използва изразът "рускоезична диаспора". В същото време има конфликт на такова възприятие, тъй като през 2008 г. в САЩ около 3 милиона души декларират руския си произход, докато по това време само малко повече от 700 000 души са носители на руския език сред американците.

Следователно е необходимо да се броят не само носителите на руския език, но и тези, които се самоопределят като руснаци.

САЩ

Освен в страните от Общността на независимите държави, в момента най-голямата руска диаспора живее в Съединените щати. Към 2021 г. в САЩ има почти 3,5 милиона души, които се идентифицират като руснаци. Това е около 1% от населението на страната. Най-големият пик на преместването в Щатите се наблюдава по време на горбачовата Перестройка.

Най-популярните места в САЩ, където се настаняват руснаците, са Чикаго, Лос Анджелис, Хюстън и Ню Йорк и по-конкретно районът на Брайтън Бийч. За креативни млади хора, които имат умения в ИТ сферата в САЩ, се откриват отлични възможности за реализация и живот.

Германия

Германия е домакин на най-голямата руска диаспора в Европа. Има повече от 1,2 милиона германски граждани, които говорят руски. В същото време, според някои доклади, броят на хората с руски корени и живеещи в Германия може да достигне до 5 милиона души. Но тъй като това са неофициални данни и много от тях са потомци на руски германци, които са живеели на територията на Руската империя, и всъщност корените на тези хора ще бъдат германски, не се поставя Германия на първо място в този списък.

Израел

Вероятно няма да е вярно да говорим за руската диаспора в Израел, тъй като по същество всички онези граждани, които след 1948 г. се репатрираха в Израел от СССР, а през 90-те години от Русия, са били евреи по национален произход. И трудно могат да се считат за граждани с руски корени, дори не знаем дали евреите, които са родени в СССР и имигрирали в Израел, се идентифицират като руснаци?

Но ако говорим за рускоезичното население на Израел, тогава според много публикации техният брой е повече от 1,2 милиона души. В някои израелски градове делът на рускоговорящите граждани е повече от 20% (например Ашкелон, Бат Ям и Нахария), а в град Сдерот - почти половината от населението.

Латвия

Въпреки че в сравнение с предишните споменати страни руснаците в Латвия не са толкова много, а само около 620 000 души, като процент от цялото население, това е максималният резултат - 35%. Латвия, това е страната, от която след разпадането на СССР руснаците си тръгнаха. Но броят на напускащите беше малък, под 50 000 души. Според социологическия център Latvijas fakti 94,4% от жителите на страната сега могат да говорят руски. Повечето от рускоговорящите граждани са съсредоточени в големите градове, освен това почти целият голям бизнес в Латвия се контролира от руснаци.

Канада

Към 2020 г. в страната има около 500 000 рускоговорящи граждани. Канада много подкрепя пристигането на чужденци в тяхната страна. Има много федерални програми, по които много желаещи могат да се преместят да живеят в Канада.

През 2001 г. Министерството на образованието в провинция Нюфаундленд включи изучаването на руски език в образователната програма на едно от средните училища, което показва нарастването на рускоезичното население в този регион.

Украйна и Казахстан

Вероятно като държави с най-многоборойно руско население би трябвало да се посочат Украйна и Казахстан, където живеят над 10 милиона руснаци. Това не е изненадващо, тъй като преди събитията от 90-те години териториите на тези страни са били част от СССР, така че много руснаци са се преместили да живеят и работят в Украйна или Казахстан.

След 2014 г. на територията на Украйна живеят над 6,5 милиона руснаци. А в Казахстан, според данни за 2019 г., живеят повече от 3,5 милиона души с руснаци.

Аржентина

Най-голямата руска диаспора в Южна Америка се намира в Аржентина. Първите вълни на руски заселници към тези екзотични места се наблюдават още през 19 век, началото е положено от руски германци, живеещи в района на река Волга. Но основният скок на руската емиграция към тази страна е настъпи в постсъветския период.

Сега в Аржентина живеят около 300 000 руснаци. В някои градове има руски училища, а в Choele-Choele живее колония от староверци, която е запазила националната си самоидентификация и руските традиции в продължение на над 100 години.

Други държави

И в доста други страни също имат големи руски диаспори. Някъде, като например в Беларус, има около 800 000 руснаци, това е 8% от населението, но там повече от 70% от населението използва руския като роден език.

В други страни това може да са малки диаспори от няколко хиляди души или няколко десетки хиляди души. Например в Италия руската диаспора има 35 000 души, а руската общност в Австрия е от около 100 000 души. В Австралия руската диаспора наброява 65 000 души. А в Белгия - около 12 000 души.

Дали огромни емиграционни вълни все още чакат Руската федерация, времето ще покаже. Но малко хора ще оспорят факта, че емиграцията винаги е негативен фактор, тъй като най-често заминават млади, образовани и мотивирани хора, които биха могли да донесат много ползи за страната си.