Балансът между професионалните ангажименти и личния живот се превръща във все по-важен фактор, както за работодателите, така и за техните служители. Изследване на онлайн платформата GetKisi разглежда условията, които предлагат 40 от най-големите градове в света в това отношение.

Дестинациите са подредени според няколко различни фактора. Първият от тях отчита значението на работните ангажименти и включва изработени часове на седмица, взет отпуск, срок на платеното майчинство, безработица и пристигане навреме на работното място.

Вторият фактор са обществото и институциите, където са включени процент на социалните плащания към БВП, здравеопазване, равенство между половете и други. Третият фактор включва условията за живот в дадено населено място, където са отразени сигурността на града, удовлетвореността на живеещите там, замърсяването, възможностите за спорт и културни дейности.

Според изследването Cities for the Besk Work-Life Balance за 2019 година само един град в Централна и Източна Европа (ЦИЕ) се нарежда сред лидерите в световен мащаб. Нещо повече - той се оказва много по-добро място за постигане на баланс между професионалния и личния живот от мегаполиси, като Сидни, Ню Йорк и Хонконг.

В тазгодишното издание на класацията Будапеща се нарежда на 14-та позиция от общо 40 непосредствено след Ванкувър, Отава, Лондон и Торонто и преди Сидни, Милано, Сан Диего и Мелбърн.

По отделните фактори, отчетени в класацията, сред плюсовете на унгарската столица са ниската безработица (3,1%), малкото извънредни работни часове, дните платен отпуск (20 дни годишно), както и продължителността на платеното майчинство (1120 дни).

Лидер за 2019 година по баланс между професионалния и личния живот е Хелзинки. Сред петте града, които се класират най-високо, са още Мюнхен, Осло, Хамбург и Стоклохм. В топ 10 влизат още Берлин, Цюрих, Барселона, Париж и Ванкувър. От друга страна в дъното на класацията са Куала Лампур, Токио, Буенос Айрес и Атланта.