Образованието не гарантира задължително натрупване на богатства, но шепа висши училища могат да се похвалят, че в техните зали са стояли най-богатите хора на планетата - от милиардери основатели на компании и политици до главни изпълнителни директори и инвеститори.

Компанията Wealth-X, която извършва проучвания и оценки на хората в най-големи нетни притежания, разкри къде са се обучавали най-богатите хора в света - тези с активи над 30 милиона долара.

Според събраните от фирмата данни някои от най-богатите, натрупали сами своето състояние, са излезли от висши учебни заведения като Харвардския униревситет, Станфорд или университета в Чикаго.

От 20-те учебни институции, които са "произвели" най-заможните по света, 5 са държавни университети. Шест от тях са част от Бръшляновата лига, а само едно се намира извън Щатите.

Като цяло университетът Харвард подготвя най-голям брой милионери и милиардери, които заедно държат богатство от 811 милиарда долара - два пъти по-висока сума от притежанията на богаташите, учили в университетът, който е на второ място.

Ето го топ 10 на университетите, в които са учили най-богатите хора на планетата (В списъка се посочва броят на завършилите, както и общото им богатство).

10. Принстънски университет

Възпитаници: 330

Общо богатство: $188 милиарда

9. Йейлски университет

Възпитаници: 360

Общо богатство: $156 милиарда

8. Северозападният университет, САЩ

Възпитаници: 365

Общо богатство: $80 милиарда

7. Чикагски университет

Възпитаници: 371

Общо богатство: $93 милиарда

6. Масачузетски технологичен институт

Възпитаници: 375

Общо богатство: $215 милиарда

5. Станфордски университет

Възпитаници: 466

Общо богатство: $404 милиарда

4. Нюйорският университет

Възпитаници: 488

Общо богатство: $155 милиарда

3. Колумбийският университет, Ню Йорк

Възпитаници: 578

Общо богатство: $307 милиарда

2. Университетът в Пенсилвания

Възпитаници: 832

Общо богатство: $369 милиарда

1. Харвардски университет

Възпитаници: 1 906

Общо богатство: $811 милиарда