Железопътният транспорт е ключов за много икономики по света, като той е гръбнак за логистичния сектор. Това обаче не важи и за най-голямата в света.

През миналата година САЩ обявиха грант в размер на близо 1 милиард долара или по-точно от 929 милиона долара за изграждането на високоскоростна жп система в Калифорния.

По-късно обаче този проект беше изоставен, което се превърна в сериозна спирачка пред амбициите за развитието на този вид транспорт в Щатите.

Страната значително изостава зад Китай и зад много европейски държави в това отношение. Икономика номер 1 в Азия е на първо място що се отнася до високоскоростната жп мрежа, като Пекин инвестира милиарди в тази посока през последните 15 години.

Така според данни на Worldwide Railway Organization в Китай има малко над 35 000 километра такива линии. Иначе казано в страната се намират около две трети от световната високоскоростна жп мрежа.

Въпреки че най-голямата икономика в Европа също разчита много на този транспорт, друга страна на Стария континент се представя по-добре. Испания е втора след Китай с общо 3330 километра към края на февруари 2020 година.

Япония е първата държава в света, която започва да изгражда високоскоростни жп линии. Днес нейните влакове-стрела се движат по общо 3000 километра.

Ето и кои са останалите лидери в това отношение, подредени в инфографиката на платформата Statista:

Infographic: The World's Longest High-Speed Rail Networks | Statista You will find more infographics at Statista