Да пътуваш по работа или на почивка в чужбина е едно, но да започнеш нов живот в чужда държава е съвсем друго. Обикновено, преди да се преместят зад граница, мигрантите имат идея къде и как ще се установят, с какво ще се занимават и къде ще живеят. Но въпросът е има страни, в които преходът се случва по-лесно, общността те приема по бързо и като цяло главоболието и стреса от началото на новия живот са по-малко. Оказва се, че има или поне така твърди проучване на International Internationals от 2022 г. сред чужденци - 12 000 души, които живеят по целия свят.

И така топ дестинациите са Бахрейн, Обединените арабски емирства и Сингапур. Това са първите три места, където е сравнително лесно да се установят чужденците, според самите тях.

Според чужденците, които са се преместили да живеят в Бахрейн достъпът до виза е доста по-лесен, както и намирането на жилище. Достъпът до държавни услуги онлайн услуги също е сред факторите държавата да е на първо място в класацията. Не е нужно и да знаете местния език, за да се оправяте.

Групата на емигрантската общност Internations, която е с 4,5 милиона членове в 420 града по света, класира страните въз основа на индексът Expat Essentials Index, който отчита оценките на новодошлите жители за неща като достъп до административни услуги онлайн, достъпност и по-специално лесното намиране на жилище за чужденци, лесното откриване на местна банкова сметка или получаване на виза и възможността да се придвижвате, без да е необходимо да учите език, или лекотата на учене местния език. Бахрейн е класиран на първо място от 52 страни според Internations.

Популярните туристически дестинации, които казват “не” на туристите

Популярните туристически дестинации, които казват “не” на туристите

Свръхтуризмът притеснява местните хора в тези градове

Това е списъкът с топ 10 места в света, за които чужденците казват, че с еустановяват лесно и безпроблемно:

1.Бахрейн

2.Обединени арабски емирства

3.Сингапур

4.Естония

5.Оман

6.Индонезия

7.Саудитска Арабия

8.Катар

9.Кения

10.Канада

Снимка 309876

Източник: Pixabay

ОАЕ

Изводът на Internations сочи, че трите най-добри дестинации за установяване на чужденци - Бахрейн, ОАЕ и Сингапур имат нещо общо и то е, че предлагат лесна комуникация без големи езикови бариери и чуждите граждани имат минимални бюрократични проблеми.

Снимка 320789

Източник: iStock

Сингапур

Друго предимство е, че там е широко разпространено говоренето на английски език, което може да улесни чужденците да се справят с бюрократичните и административни задачи при преместването.

Много чужденци, които се местят в Бахрейн, ОАЕ и Сингапур, идват от Индия, казват се местят, заради работа. Те най-вероятно ще работят във сферата на финансите или тази на банковия сектор, казват от Internations.

22 държави за 56 дни - най-дългото пътуване с автобус в Европа ще мине и през България

22 държави за 56 дни - най-дългото пътуване с автобус в Европа ще мине и през България

Какво още е включено в цената?

Канада допълва класацията на 10 -те. Новите жители там казват, че се справят безпроблемно с местните власти, не изпитват затруднение да отворят нова банкова сметка и да получат достъп до различни онлайн услуги. Чужденците обаче отчитат като недостатък, че е относително трудно да се намери достъпно жилище.

Снимка 569879

Източник: iStock

Канада

Междувременно най-"приветливите" три страни, в които емигрантите не могат да се установят лесно са Германия, Япония и Китай поради трудни езикови бариери.