Онлайн туристическата компания за настаняване Airbnb, чийто бизнес сега върви стремглаво надолу заради пандемията на новия коронавирус, си осигури нов заем от 1 милиард долара. Това стана само няколко дни, след като компанията приключи продажба на облигации за 1 милиард долара, за да спаси дейността си.

Страни по новата сделка за заем включват частните дружества Silver Lake, Apollo Global Management, Sixth Street Partners, Oaktree Capital Management и Owl Rock, обясняват източници на Reuters.

Silver Lake, която е един от двамата инвеститори на първия дълг на Airbnb, е "един от най-големите играчи" и в новата сделка, казва един от източниците.

Условията на новата сделка предвиждат именно тези кредитори да получат средствата си първо, ако Airbnb обяви дифолт. Заемът е за пет години, с лихвен процент от 750 базисни пункта над показателя Libor. Заемът е бил продаден с малка отстъпка от номиналната си стойност, което ще доведе на инвеститорите печалба от 12%.

Може ли Airbnb да изплува след удара на коронавируса?

Може ли най-голямата компания за настаняване с бизнес у нас да изплува след удара на коронавируса?

Преди Covid-19 да смаже бизнеса: Airbnb отчита рекордни загуби за 2019 година

Източниците на агенцията са пожелали да останат анонимни заради характера на информацията. Apollo, Oaktree, Silver Lake, Owl Rock и Sixth Street отказват коментар по въпроса. Съветниците по новата сделка са Morgan Stanley and Goldman Sachs.

Сделката за облигации на Silver Lake и Sixth Street от миналата седмица, която беше за 1 милиард долара, включваше гаранции за двете дружества за частен капитал, които могат да бъдат изпълнени при оценка от 18 милиарда долара.

Тази цифра е под обявените от Airbnb 26 милиарда долара като вътрешна оценка в началото на март, и доста под оценката от 31 милиарда долара, която тя получи при набирането на средства през 2017 година.

През септември миналата година компанията заяви, че планира да листне акциите си през 2020 година. Засега Airbnb не коментира публично дали сътресенията в туристическата индустрия ще се отразят на тези планове.

Airbnb плаща $250 милиона на наемодатели заради отменени резервации

Airbnb плаща $250 милиона на наемодатели заради отменени резервации

Компанията създава фонд от $10 милиона за подпомагане на своите "супер-домакини"