Една от най-големите търговски банки в Европа Deutsche Bank смята да съкрати 10% от своите 17 000 служители в Германия през следващите няколко години. Това е стратегия за спестяване на разходи, според източник, цитиран от Reuters.

Плановете на най-голямата банка в Германия идват непосредствено след новината, че Клаудио де Санктис ще поеме звеното за търговия на дребно през юли тази година.

Според предишни официални изявления на Deutsche Bank се готвят съкращения на работни места в определени области, за да "продължи ръста на печалбите".

Deutsche Bank отчете най-високата печалба от десетилетие, но ще съкращава "старши" персонал

Най-голямата германска банка отчете най-високата печалба от десетилетие, но ще съкращава "старши" персонал

Това е 11-ото поредно тримесечие, през което банката излиза на печалба

Съкращаването на работните места все още е във фаза на планиране и все още е предмет на дискусии със синдикатите и представителите на работниците, според източника. Освен това банката ще наема персонал в някои области, докато съкращава в други.

В миналото Deutsche обявяваше съкращения на работни места, които така и не се случиха. През 2019 г. например компанията заяви, че ще съкрати 18 000 работни места, но в крайна сметка не съкрати толкова много персонал.

В Германия Deutsche оперира под марката Postbank и е затворила над 300 клона на дребно в Германия през последните пет години. Очаква се банката да продължи да закрива клонове, за да ограничи разходите си.

 Шефът на Deutsche Bank: Европейските банки устояха на кризата

Шефът на Deutsche Bank: Европейските банки устояха на кризата

Миналия месец инвеститорите бяха изправени пред страхове, след като няколко кредитора в САЩ и Швейцария се сринаха

През април Deutsche Bank отечете огромнонарастване на приходите през първото тримесечие на годината. Приходите на водещата германска банка за периода на годишна база се повишиха с 5% до 7,68 млрд. евро - най-голямото число от 2013 г. насам.

Нетната печалбата на Deutsche Bank се повиши с 8% на годишна база до 1,32 млрд. евро, а печалбата преди облагането с данъци нарасна с 12% спрямо същото тримесечие на 2022 г.