Honda Motor изтегля 750 000 превозни средства в Съединените щати заради дефект с въздушни възглавници, които могат да се задействат неволно по време на катастрофа, предаде Reuters.

Сензорът за тегло на предната седалка до шофьора може да се спука и да доведе до късо съединение, което може да доведе до това, че въздушната възглавница няма да може да се ползва по предназначение, смята Националната администрация за безопасност на движението по пътищата (NHTSA).

Дилърите ще сменят сензорите за тежест на седалките.

Изтеглянето ще важи за определени автомобили Honda Pilot, Accord и Civic от моделните години 2020-2022, както и някои автомобили Honda CR-V и Passport от моделните години 2020 и 2021.

Honda изтегля милиони коли по целия свят

Honda изтегля милиони коли по целия свят

Дефект може да повреди горивната помпа - застрашени са популярни модели като Civic и Accord

В изявление до регулатора по безопасността автомобилната компания зявява, че има 3 834 гаранционни претенции и че няма съобщения за нараняваия или смъртни случаи, свързани с проблема с изтеглянето от юни 2020 г.

В опит да обясни как може да е възникнал дефектът, Honda коментира, че след като природно бедствие е засегнало производствения завод на подизпълнител, временно е променен основният материал в печатната платка на сензора за тегло на седалката. Използваният материал "би могъл да позволи допълнително напрежение на печатната платка", се казва в него.

Honda създава първия в света лек частен самолет, който може да лети на разстояния от над 4 000 км

Honda създава първия в света лек частен самолет, който може да лети на разстояния от над 4 000 км

Това е HondaJet Echelon

Миналия декември Toyota Motor изтегли 1,12 милиона превозни средства по целия свят, след като стана ясно, че късо съединение в сензор може да накара въздушните възглавници да не се задействат, както би трябвало да става.

През декември Honda изтегли и 4,5 милиона автомобила по целия свят, заради рискове от повреда на горивната помпа, което включва 2,54 милиона автомобила в Съединените щати.