Главният изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск заяви, че компанията му за електрически автомобили, както и космическата SpaceX са изправени пред значителен инфлационен натиск, съобщават американските медии, цитирайки туит на милиардера.

Мъск коментира, че неговите две компании "не са сами" и че конфликтът между Украйна и Русия е довел цените на суровините до най-високите им нива от 2008 година, което удря редица бизнеси.

Мъск може да се сбогува с мечтата си за по-достъпни електромобили. Поне засега

Мъск може да се сбогува с мечтата си за по-достъпни електромобили. Поне засега

Ръстът в цените на никела, лития и други материали ще забави тенденцията на спад на цената на батериите

Цените на металите, използвани в автомобилите, като алуминий, паладий и висококачествен никел се увеличиха значително. Това оказва все по-голям натиск върху производителите на автомобили, които все още се борят с недостига на чипове и по-високите цени на енергията.

От началото на годината акциите на Tesla са намалели с около 25%.

Миналата седмица производителят на електромобили повиши цените на американските си SUV Model Y и седаните Model 3 Long Range с $1000 всеки. Цената на някои произведени в Китай коли като Model 3 и Model Y също се повиши - с около $1580.

Много други производители на автомобили също изпитват затруднения. Миналата седмица от Rivian заявиха, че проблемите с веригата за доставки могат да намалят планираното производство наполовина, заради растящите цени на суровините и логистичните ограничения.

Японският гигант Toyota Motor Corporation обяви, че ще намали вътрешното производство с до 20% за април-юни, за да облекчи напрежението върху доставчиците.

Tesla обеща на украинските си служители заплати за поне 3 месеца, в случай че са призовани да защитават родината си

Tesla обеща на украинските си служители заплати за поне 3 месеца, в случай че са призовани да защитават родината си

Въпреки че не оперира в Украйна, компанията заяви, че около 5000 собственици на Tesla в страната и шофьори на електромобили могат да зареждат безплатно в Полша, Унгария и Словакия