IKEA е марка, която надали може да бъде непозната за някого в Европа. Създадената през 40-те години на миналия век шведска компания днес е един от хегемоните в света на търговията с мебели и стоки за дома.

Човек трудно би могъл да си представи мащабите на веригата, но цифрите помагат за това - към средата на тази година компанията има 433 магазина в 52 държави по света, а за нея работят 211 000 души. Тя предлага около 12 000 различни продукта, а приходите ѝ за фискалната 2018 година възлизат на 38,8 милиарда евро.

Зад известното име на IKEA стои това на нейния създател Ингвар Кампрад. Станал известен по-късно със своя неочаквано скромен начин на живот за милиардер, той започва собствен бизнес на едва 17-годишна възраст. И успява да създаде гигант, който е познат на пазарите от Северна и Южна Америка, през Европа и Азия до Австралия.

Ингвар Компрад през 80-те години

Източник: ikeamuseum.com

Ингвар Компрад през 80-те години

Как започва всичко?

Ингвар Кампрад е роден в южната част на Швеция в провинцията Смоланд през 1926 година. Още от дете той мечтае да създаде собствен бизнес, а още щом навършва 7 години прави първите стъпки към своята мечта. Ингвар започва да продава кибритени кутии на съседите в квартала си, които разнася с колелото си.

Той бързо открива, че може да намира същите кибритени кутии доста по-евтино в столицата Стокхолм, които после препродава отново на ниски цени, но все пак с добра печалба. По-късно "разраства" бизнеса си, като продава семена за растения, картички, коледна украса, химикалки и други.

Компрад през 1965 година

Източник: ikeamuseum.com

Компрад през 1965 година

Почина създателят на Ikea. Как Ингвар Кампрад изгради своята империя?

Почина създателят на Ikea. Как Ингвар Кампрад изгради своята империя?

Той беше сред най-богатите и успешни хора в света

"Раждането" на IKEA

10 години по-късно през 1943 година Компрад основава IKEA, като първоначално компанията се занимава с доставки на различни стоки по пощата. Що се отнася до името ѝ, то е съкращение от имената Ингвар, Кампрад, Елмтарюд и Агунарюд - освен двете имена на основателя на веригата вторите две са села, в които той е живял.

Компрад с първия мениджър на магазините Ikea Ханс Акс през 1963 година

Източник: Wikipedia

Компрад с първия мениджър на магазините Ikea Ханс Акс през 1963 година

През 1958 година врати отваря първият магазин на веригата в Елмарюд под марката Möbel-IKÉA. Само пет години по-късно заработват и първите обекти извън Швеция - първо в Норвегия, а след това в Дания. Постепенно през 70-те години компанията се разраства в останалите части на Европа, като първо стъпва в Швейцария и Западна Германия.

В края на същото десетилетие следват Япония, Австралия, Канада и Хонконг. Към днешна дата най-големият пазар за веригата е Германия с 53 магазина.

Разпознаваемият дизайн

12 продукта на IKEA, които компанията продава десетилетия наред

12 продукта на IKEA, които компанията продава десетилетия наред

Вие имате ли някой от тях вкъщи?

IKEA има редица серии, които са разпознаваеми сред потребителите десетилетия наред. Такава, например, е тази с библиотеките Billy. Тя е пусната за първи път на пазара през 1978 година, но артикули от нея продължават да се произвеждат и продават и днес.

Каталог на веригата от 1956 година

Източник: ikeamuseum.com

Каталог на веригата от 1956 година

Днес веригата е позната със своя изчистен, практичен стил, който обаче в същото време създава уют. Любопитно е да се каже, че дизайнът на мебелите се прави в родната за веригата Швеция, но производството е разположено в различни страни, част от които развиващи се, с цел по-ниски разходи. Така например най-големият завод на дъщерното дружество Swedwood, занимаващо се с продуктите от дървесина на компанията, се намира в Южна Полша.