Белгийската банкова група KBC, която у нас управлява ОББ, официално откри център във Варна, от който ще се предоставят различни споделени услуги за компанията. Там предстои да бъдат наети 300 души, като подобен офис вече работи и в София, където са заети 100 души.

Във Варна ще има екипи, които ще се занимават с подбор на служители, с информационни технологии, риск и проектен мениджмънт, както и с други важни за оперирането на KBC. Те ще бъдат разположени в преустроената сграда на комплекса на бившия "Пфое мол" на обща площ от 5500 квадратни метра. Офисът ще заработи до края на годината.

Подобен център групата има в Чехия. Той работи от 2011 година в Бърно, като там са заети около 800 души. Двата нови офиса в България са под шапката на ново дъщерно дружество на белгийсата група "KBC Клон България".

По време на официалното откриване на варненския център главният изпълнителен директор на белгийската група Йохан Тейс заяви, че KBC присъства устойчиво на българския пазар вече повече от десетилетие и заема лидерски позиции във финансовия сектор у нас с дружествата си ОББ и ДЗИ.

"KBC има 6 основни пазара в Европа и България е един от тях. Страната е стабилен и силен член на Европейския съюз с висок потенциал и обещаващо бъдеще. В нашия нов компетентностен център ще предоставяме дистанционно редица услуги за останалите държави от групата. Очакваме бързо разрастване след откриването и търсим да наемем талантливи и образовани активни хора", каза Тейс.

"Присъствието на КВС в България е ключово както за стабилността на банковия сектор, така и за привличането на нови инвеститори, които следят нашето поведение. Само един пример: в деня след придобиването на ОББ през юни 2017 г. от предишния ѝ гръцки собственик, рейтинговата агенция ФИЧ увеличи рейтинга на ОББ с безпрецедентните 6 степени до най-високия в страната "А-". КВС носи стабилност и предсказуемост", коментира от своя страна главният изпълнителен директор на ОББ Петър Андронов.

"Варна беше избрана в конкуренция с няколко други града в Централна и Източна Европа, сред които и български. Ние смятаме, че Варна се развива в правилна посока и има най-голям нереализиран потенциал за растеж. От тук ще обслужваме дейността на различни дружества на KBC Груп. С нетърпение очакваме новите ни служители, които ще получат възможност за отлична кариера и заплащане в голяма международна група, без да се налага да напускат страната ни", допълни още той.

KBC освобождава 1400 души в Белгия и отваря офис за услуги във Варна

Собственикът на ОББ съкращава 1400 души в Белгия и мести част от тях в офис във Варна

300 работни места ще бъдат преместени у нас и в Чехия, съобщават от банковата група

Варненският център на KBC е част от по-голям проект на белгийската група. Преди четири седмици в официално съобщение от дружеството заявиха, че ще съкратят 1400 работни места в централата си в Белгия. Тогава стана ясно, че успоредно с това част от позициите там ще бъдат преместени в Бърно, както и в нов офис в морската ни столица. Процесът е вече в ход, като той трябва да завърши през 2022 година.

KBC навлезе на българския пазар през 2007 година с придобиването на 75% от капитала на Сибанк срещу 295 милиона евро. Десетилетие по-късно част от портфолиото на белгийската група у нас стана и ОББ след сделка за 610 милиона евро. Така обединената група разполага с 300 клона у нас, а служителите ѝ са около 3000 души.