Китай наложи санкции срещу американския крупен производител на оръжие, корпорацията Lockheed Martin. Това съобщи РИА Новости, като се позова на изявление на китайското Министерство на външните работи. Като причина за въвеждането на ограничения се посочват продажбите на оръжие на Тайван.

В изявлението на китайското министерство се казва, че доставката на оръжия от САЩ за китайския регион Тайван, сериозно нарушава принципа на единен Китай и три съвместни изявления на страните. От китайското външно министерство нарекоха износът на американско оръжие за региона, "сериозна намеса във вътрешните работи на страната".

Китай е взел решение да наложи санкции срещу различни подразделения на компанията и висшия мениджмънт на Lockheed Martin, като контрамерки на решенията на САЩ.

Най-скъпо струващата оръжейна програма в света - за бойни самолети на САЩ

Най-скъпо струващата оръжейна програма в света - за бойни самолети на САЩ

Колко струва издръжката на изтребителите F-35 на Lockheed Martin

Така, под ограниченията на Китай попаднаха: Lockheed Martin Missile System Integration Lab, Lockheed Martin Advanced Technology Laboratories и Lockheed Martin Ventures. Персонални ограничения Китай налага на: главния изпълнителен директор на Lockheed Martin Джеймс Тиклет, главния оперативен директор Франк Сейнт Джон и финансовия директор Джей Малаве. Техните активи в Китай ще бъдат "замразени", а влизането им в страната ще бъде забранено.

На китайските дружества и физически лица се забранява да извършват каквато и да е дейност със съответните лица. Мерките на китайските власти влизат в сила от 21 юни.

По-рано стана известно, че Вашингтон е одобрил нова голяма продажба на безпилотни летателни апарати (дронове) на Тайван на стойност 360 млн. долара. От Държавният департамент на САЩ отбелязаха тогава, че сделката ще спомогне да се подобри сигурността на Тайван, както и ще "подкрепи политическата стабилност, военния баланс и икономическия напредък в региона".

Печалбата на американската корпорация Lockheed Martin скочи за 2023-а

Печалбата на американската корпорация Lockheed Martin скочи за 2023-а

Кое подразделение е печелившо през четвъртото тримесечие на миналата година