Миналата седмица германският производител Volkswagen се съгласи да изплати най-голямата компенсация в историята на автомобилния сектор. Корпорацията ще даде общо 15 милиарда долара на клиентите си в САЩ, които са били засегнати от скандала “Дизелгейт”.

От компанията обаче не възнамеряват да компенсират с пари в брой притежателите на техни коли в Европа. Това потвърди главният изпълнителен директор на Volkswagen Матиас Мюлер след посещение в Брюксел, съобщава Market Watch.

По време на среща с Елизабета Биенковска, която е еврокомисар за политиките за вътрешния пазар и индустрията, той е посочил, че производителят няма намерение да гарантира същата компенсация за европейските клиенти.

Volkswagen плаща на клиентите си най-голямата компенсация в автомобилната история

Volkswagen плаща на клиентите си най-голямата компенсация в автомобилната история

Рекордната сума ще бъде насочена към засегнатите от "Дизелгейт" собственици в САЩ

Като причина за това Мюлер посочва, че заради строгите стандарти за вредните емисии в САЩ за Volkswagen е по-изгодно да изплати пари на шофьорите вместо да ги ремонтира, така че да отговарят напълно на американските изисквания.

По-важна за решението на компанията обаче е друга причина. Тя е свързана с това, че на германската корпорация би струвало прекалено скъпо да плати на европейските си клиенти.

Volkswagen няма как да предложи подобна компенсация за тях, тъй като в САЩ засегнатите автомобили са едва 500 хиляди, докато на Стария континент те са близо 9 милиона.

“Volkswagen е стабилна финансово, но не е нужно да си математик, за да пресметнеш, че подобни плащания ще бъдат прекалено големи, за да може да се справи с тях”, обяснява Мюлер пред германския Wetl am Sonntag.