Най-малко девет круизни кораба, в които има близо 8 000 пътници, са заседнали в морето, тъй като големите пристанища отказват достъп на плавателните съдове заради продължаващото разпространение на коронавируса.

Според данни на сайта за проследяване на круизи по света някои големи круизни кораба все още са в морето с пътници и членове на екипажа на борда. Сред тях са круизите MS Rotterdam, Coral Princess, MS Arcadia и Queen Mary 2.

Понастоящем Queen Mary 2 плава обратно към Саутхемптън и към момента има 264 гости на борда, обясни говорител на компанията Cunard North America. "Повечето гости слязоха от Queen Mary 2 във Фримантъл, Австралия на 14 и 15 март. Днес корабът направи техническа спирка в Дърбан, Южна Африка", каза говорителят, цитиран от CNBC.

$90 000: Толкова струва да обиколиш света на най-дългото круизно пътуване досега

$90 000: Толкова струва да обиколиш света на най-дългото круизно пътуване досега

111 пристанища и 51 държави за 245 дни

От всичките девет кораба този, който привлича най-много внимание, е MS Zaandam, собственост на компанията Carnival, който е в морето от 15 дни.

Досега четирима пътници са загинали на криуза, докато други пътници са показали грипоподобни системи. На кораба е отказано акостиране от множество пристанища, включително в Куба, Мексико и Перу. Сега корабът плава към Флорида, но губернаторът на щата Рон ДеСантис все още не е дал на кораба зелена светлина за акостиране на пристанище.

"Това е сложен процес, изискващ екипи от хора, които да работят ден и нощ, за да координират безопасно влизането на пристанището и пускането на пътниците и екипажа. Трябва да се следват значително променените протоколи и изискванията на правителствата и здравните власти", коментира Ан Медисън, говорител на търговската група Cruise Lines International Association.

Експерти предупреждават, че колкото по-дълго тези кораби остават в морето, толкова по-негативно внимание ще привличат. А това би повлияло на намирането на пристанище за акостиране. На подобно мнение е и Патрик Скоулс, управляващ директор на компанията SunTrust Robinson.

Всички тези девет кораба вече бяха в морето, когато американските круизни линии решиха временно да спрат плаването поради разпространението на коронавируса.

Круизните компании Carnival, Royal Caribbean и Norwegian забавят плаването на корабите си до средата на май, което създава огромна финансова криза за круизните линии.

Към всичките неволи на компаниите сега се добавя и тази около законопроекта за стимулиране на американската икономика за 2 трилиона долара, приет от Конгреса. Оказва се, че текстовете остават кризуната индустрия извън стимулите, въпреки думите на президента Доналд Тръмп, че круизните линии са основен кандидат за финансово облекчение.

Без подкрепа от федералното правителство, Carnival обяви план за набиране на 6 милиарда долара под формата на собствен капитал и дълг, осигурен отчасти от някои от неговите огромни плавателни съдове.

Рекордни харчове: Сенатът и Белият дом се споразумяха за инжектирането на $2 трилиона в икономиката

Рекордни харчове: Сенатът и Белият дом се споразумяха за инжектирането на $2 трилиона в икономиката

Представители на властта по закон няма да получават от средствата