Мениджър във Volkswagen, работил за концерна в САЩ, бе осъден на седем години затвор и 400 000 долара глоба от американски съдия заради ролята му в скандала с вредните емисии от дизеловите двигатели на автомобилния производител, който вече коства на групата 30 милиарда долара.

Оливър Шмид бе осъден на максималния срок, предвиден в закона, след сделка с прокуратурата, включваща признание.

"Моето мнение е, че вие сте основен конспиратор в тази схема за измама на Съединените щати", каза съдия Шон Кокс от Детройт на осъдения. "Видяли сте това като възможност да изгреете и да се изкачите по корпоративната стълба на VW", допълни той, цитиран от Reuters. "Взех лоши решения и съжалявам", отговори от своя страна Шмид. Той е бил начело на дирекцията за околна среда и инженерство в Мичиган, където именно е трябвало да наблюдава за проблеми с емисиите.

През март Volkswagen призна вината си по три обвинения В САЩ. Прокурори повдигнаха обвинения на осем настоящи и един бивш мениджър в концерна. Шест от тях са изчезнали.

Междувременно автомобилният производител се възстанови след скандала. Прогнозата за тази година е за рекордни доставки, а компанията дори повиши оценката си за печалбата в средносрочен план.