SoftBank отчете рекордните оперативни загуби от 1,4 трилиона йени, или 13 милиарда долара през месеците април и март от финансовата година, след като стойността на технологичните му инвестиции от 100-милиардния Vision фонд се разпаднаха.

Катастрофалният резултат на технологичния и телекомуникационния конгломерат не могат да се сравняват с данните от година по-рано, когато за същия период печалбата възлизаше на 2 трилиона йени.

Инвестицията на фонда в размер на 75 милиарда долара в 88 стартъпа възлизаше на стойност 69,6 милиарда долара в края на март, след като фондът отчете загуби от американската фирма за споделяне на офис пространство WeWork и компанията за споделено пътуване Uber.

Японският конгломерат е най-големият инвеститор в технологичния сектор в света.

SoftBank търси $41 милиарда: продава дела си в Alibaba?

SoftBank търси $41 милиарда: продава дела си в Alibaba?

Проблемите идват от $100-милиардния Vision Fund

Междувременно стана ясно и че конгломератът преговаря за продажбата на американския T-Mobile на Deutsche Telekom.

По данни на The Wall Street Journal SoftBank води преговори за продажба на "значителна част" от своя дял в T-Mobile в САЩ на контролния акционер Deutsche Telekom.

Сделката ще доведе до увеличаване на дела на Deutsche Telekom в телекомуникационната компания, която се сля със Sprint миналия месец.

И SoftBank, и Deutsche Telekom не дадоха коментар по темата.

На фона на всичко това компанията днес съобщи, че съоснователят на Alibaba Джак Ма ще подаде оставка от съвета на банката.

След напускането на Ма, които се оттегли като изпълнителен председател на Alibaba през септември, той ще се отдаде на благотворителни и филантропни дейности.

Печалбата на SoftBank се срина с почти 100%

Печалбата на SoftBank се срина с почти 100%

Двигател на това, очаквано, е инвестиционното поделение на институцията - Vision Fund