UBS придобива конкурентната швейцарска банка Credit Suisse за 3 милиарда швейцарски франка или 3,23 милиарда долара, като ще плати около 0,76 швейцарски франка за акция. UBS ще поеме загуби до 5 млрд. франка (5,4 млрд. долара) при сливането. Според швейцарските власти, по този начин трябва да се предотвратят нови сътресения в световната банкова индустрия.

Сделката включва ликвидна помощ от 108 млрд. долара за UBS и Credit Suisse от Швейцарската централна банка, предаде Reuters.

Към 11 часа българско време акциите на Credit Suisse поевтиняват с близо 60%, отразява най-вече отстъпката от 59%, на която банката се съгласи да бъде закупена от UBS, но също така отразява и първоначален спад с 14% на акциите на UBS след обявяването на сделката преди спадът им да се ограчни до 8%, предаде БНР.

Сделката изглежда не успя да вдъхне оптимизъм за банковия бизнес в Европа, като други търговски банки също претърпяха загуби при откриването на търговската сесия на стария континент.

Според швейцарският министър на финансите Карин Келер-Сутер решението на правителството да предостави ликвидна помощ на UBS Group AG и Credit Suisse е взето, за да може да се поддържа финансовата стабилност и не е спасителна мисия.

По думите й швейцарската икономика ще плати висока цена при евентуален фалит на Credit Suisse и потенциалният фалит би представлявал риск от зараза за други банки.

Коментарите дойдоха малко след новината, че Швейцарската национална банка обяви, че предоставя "значителна ликвидна помощ", за да подкрепи придобиването на Credit Suisse от UBS Group AG.

Швейцарската национална банка ще помогне на „потъващата“ крупна банка Credit Suisse

Швейцарската национална банка ще помогне на „потъващата“ крупна банка Credit Suisse

Вчера най-големият инвеститор във втората по големина швейцарска банка отказа да й предостави ликвидност, и акциите й се сринаха с над 24%

За да позволи на UBS да придобие Credit Suisse правителството предоставя гаранция за загуби на стойност най-много 9 милиарда швейцарски франка за ясно определена част от портфейла.

Тя ще бъде активирана, ако наистина настъпят загуби по този портфейл. UBS ще поеме първите 5 милиарда франка, федералното правителство - следващите 9 милиарда франка, UBS - всички следващи загуби според правителството.

Finma - швейцарският регулатор е категоричен, че е имало риск Credit Suisse да стане неликвидна, дори ако е останала платежоспособна, и било необходимо властите да предприемат действия.

Credit Suisse е най-голямата банка, повлечена в пазарните сътресения, след колапса на американските кредитори Silicon Valley Bank и Signature Bank.