Регулаторите в Съединените американски щати са изпратили призовки в Tesla Inc., давайки официално начало на разследването срещу главния изпълнителен директор Илън Мъск, който миналата седмица съобщи, че има осигурено финансиране за сваляне на компанията от борсата, пише The Wall Street Journal.

Призовките от Комисията по ценните книжа и борсите търсят информация от всеки един от деветимата директори, казват източници на деловото издание. Представители на регулатора и на компанията отказват официален коментар.

Мъск иска да свали Tesla от борсата

Мъск иска да свали Tesla от борсата

Под въпрос остава дали акционерите ще одобрят хода, както и откъде ще дойдат средствата

Комисията, която започна да проучва случая още през миналата седмица, започва формално разследване, когато има основание да смята, че има нарушение на закона, а интересите на инвеститорите са нарушени. Законите в Щатите гласят, че компаниите и нейните високопоставени служители не могат да дават подвеждаща информация на акционерите за значими събития.

Обикновено разследванията на Комисията продължават месеци, а понякога и години, коментира изданието.

Саудитска Арабия е готова да купи Tesla

Саудитска Арабия е готова да купи Tesla

Милиардерът Илън Мъск даде разяснения

Мъск съобщи, че е провел редица разговори със суверенния фонд на Саудитска Арабия и негови представители са обещали финансиране. Самият изпълнителен директор, заедно с други служители на компанията, притежава около 25% от Tesla. Малките инвеститори държат около 17%, а останалите около 58% са в ръцете на големи институционални инвеститори. Вчера стана ясно, че два от тях са продали част от акциите си.

При вчерашната търговия цената на акциите на компанията продължи да намалява, достигайки $338,69 (-2,57% спрямо ден по-рано).

Големи акционери в Tesla са продали част от акциите си

Големи акционери в Tesla са продали част от акциите си

Бордът на директорите на компанията създаде специална комисия