Суверенният фонд на Саудитска Арабия е готов да финансира свалянето на Tesla от борсата, съобщи главният изпълнителен директор на производителя на електромобили Илън Мъск. Милиардерът публикува текст на интернет страницата на компанията, в който дава отговор на редица въпроси.

Мъск съобщи за намерението си да направи Tesla отново частна в Twitter, което разтърси пазарите и дори доведе до спирането на търговията на акциите за кратко. Защо избра социалната мрежа? Обяснението му е, че е искал да проведе разговори с големите акционери в компанията, но "е неправилно да споделят информацията за този ход само с най-големите инвеститори, а не с всички в същото време".

Разговорите между суверенния фонд на Саудитска Арабия, който вече притежава между 3 и 5% дял, и Tesla имат история. Те са започнали преди година и половина по инициатива на Рияд, "неколкократно" питайки за свалянето на компанията от борсата. Изразили интерес заради нуждата си да диверсифицират своята икономика от петрола.

Живот след петрола: Саудитска Арабия залага на технологиите

Живот след петрола: Саудитска Арабия залага на технологиите

Уверените стъпки на Рияд към икономика, по-независима от "черното злато"

През следващата година е имало редица срещи, в които фондът е потвърждавал своя интерес. Последният разговор е бил на 31 юли т.г.

"Напуснах срещата на 13 юли без съмнение, че сделка с фонда може да бъде приключена", пише Мъск и обяснява, че това е написал, че "финансирането е подсигурено".

След съобщението в Twitter, той е продължил да разговаря с управляващи директор на фонда който е изразил интерес да се започне процедура. Главният изпълнителен директор посочи още, че води разговори и с други инвеститори.

Мъск посочва още, че изчисленията за нужната сума от $70 милиарда са твърде високи. Той смята, че две трети от сегашните акционери биха останали с компанията, което означава, че са нужни средства само за покриването на ценните книжа на останалата една трета при цена от $420.

Какво следва?

"Когато и ако" бъде представено крайно предложение, ще започне процес по оценка от специална комисия, съставена от борда на Tesla. Ако тя даде одобрение, ще последват стъпки по набавяне на регулаторно одобрение. А накрая всички акционери ще имат глас.