Най-големият износител на петрол в света се опитва да се застрахова срещу бъдещ спад в цената на "черното злато", инвестирайки във футуристични технологии, разказва Bloomberg.

Саудитска Арабия вложи около два милиарда долара в производителя на електрически автомобили Tesla чрез своя суверенен фонд и цели да бъде част от свалянето на компанията от борсата.

Рияд вече вложи $3,5 милиарда в Uber Technologies Inc., участва с $45 милиарда в технологичния фонд на японската SoftBank Group Co. и планира инвестиция от $1 милиарда в космическите компании на Virgin Group.

Част от този план е и Neom - футуристичен град за $500 милиарда, за който Рияд се надява, че ще има повече роботи, отколкото хора. Метрополисът ще е свързан с "изкуствен интелект, интернет на нещата - всичко", заяви през октомври принц Мохамед бин Салман. Проектът включва мост над Червено море, свързвайки Neom с Египет и останалата част от Африка.

Проект за $500 000 000 000: Рияд прави индустриален мегаполис в три държави

Проект за $500 000 000 000: Рияд прави индустриален мегаполис в три държави

Саудитска Арабия продължава грандиозния план за цялостна промяна на икономиката си

Международната агенция по енергетика предвижда търсенето на петрол да се повиши с над 10 процента до 103,5 милиона петрола на ден до 2040 година. Подобряването на сегашните двигатели с вътрешно горене, популярността на електромобилите и по-затегнатият контрол върху емисиите ще донесат далеч по-ниско търсене на "черното злато", отколкото петролната индустрия се надява. Около 60% от целия петрол е използван в транспорта, където се появяват и най-големи технологични промени.

Ще се превърне ли Саудитска Арабия в един от големите инвеститори в Tesla?

Ще се превърне ли Саудитска Арабия в един от големите инвеститори в Tesla?

Държавният фонд на страната с интерес да засили участието си в компанията след излизането й от борсата

Диверсифицирането на най-голямата арабска икономика е централен проблем в правителствената "Визия 2030", а инвестициите на суверенния фонд са ключов компонент.

Като част от сделката с Virgin Group, фондът ще инвестира в Virgin Galactic LLC, The Spaceship Co. и Virgin Orbit LLC, както и ще има възможност да вложи други до $480 милиона в групата.

Инвестициите отразяват опитите, които Рияд прави към "диверсифицирана икономика, базирана на познанието", като инвестира в "тези сектори и технологии, които движат прогреса в световен мащаб", каза бин Салман.