Нещата не вървят добре за производителят на електромобили Rivian. Веригите за доставки, които вече бяха сериозно засегнати от пандемията, сега търпят още сътресения заради войната в Украйна. Като прибавим и скорошният скок на цените на суровините, прогнозите за автомобилната индустрия

Цената на никела, ключов елемент в производството на батерии, счупи рекорди през последните дни. И Rivian изглежда не знае как да се ориентира в този "облак от лоши новини".

Компанията, се смята за един от големите конкуренти на Tesla и Ford, обяви поредната лоша, наред с финансовите данни за четвъртото тримесечие. Компанията планира да произведе само 25 000 превозни средства през 2022 г., докато поръчките й са за 83 000 броя. Тази плаха прогноза се дължи на продължаващите проблеми с веригата за доставки според Rivian.

Компанията произвежда три модела електромобили: пикап R1T, SUV R1S и ван RCV, чийто основен поръчител е Amazon, който е и сред акционерите. В момента автомобилният производител има завод в Илинойс и ще започне изграждането на втора фабрика в Джорджия.

"Смятаме, че през цялата 2022 г. веригата за доставки ще бъде основният ограничаващ фактор за продукцията във фабриката в Илинойс", заявяват от компанията.

Според Rivian ограниченията по веригата за доставки ще възпрепятстват плановете им за производство на над 50 000 превозни средства тази година.

Мъск може да се сбогува с мечтата си за по-достъпни електромобили. Поне засега

Мъск може да се сбогува с мечтата си за по-достъпни електромобили. Поне засега

Ръстът в цените на никела, лития и други материали ще забави тенденцията на спад на цената на батериите

Не е ясно дали инвеститорите ще бъдат търпеливи в подобна ситуация, докато производствените разходи продължават да растат, както и загубите.

Rivian обяви загуби от 2,46 милиарда долара през 2021 г., а разходите му се увеличиха до 3,75 милиарда долара от 1,02 милиарда долара през 2020 г.

Освен това Rivian произведе само 1015 превозни средства през 2021 г. През 2022 г. е произвела 1410 автомобила към 8 март. Rivian достави само 929 автомобила през 2021 г.

Новините са добри за Tesla. Компанията за производство на електромобили се справяше добре по време на пандемията, въпреки недостига на полупроводници.