Технологичният гигант Samsung отчете срив на печалбата си за третото тримесечие, след като планът на компанията да изпревари Apple с последния си модел Note 7 претърпя провал.

Оперативната печалба за месеците между юли и септември е намаляла с 30% в сравнение със същия период на предходната година до размер от 5,2 трилиона корейски вона или 4,6 милиарда долара. Това е най-ниското й ниво за последните две години.

Лидерът на пазара на смартфони регистрира срив от 96% на приходите си от продажбата на мобилни телефони в сравнение с 2015-а до 100 милиарда вона или 87,63 милиона долара, като това е най-ниското ниво за последните осем години.

Основна причина за лошите резултати е дефектът в новия модел Galaxy Note 7, който принуди Samsung да спре производството му. Изтеглянето на закупените вече смартфони от линията предизвика сериозен удар върху репутацията на фирмата.

При представянето на резултатите от производителя заявиха, че бизнесът им сега ще бъде фокусиран върху "разширяване на продажбите на нови флагмани, както и към връщане на доверието на клиентите", пише BBC.

Проблемите на Samsung оказаха влияние и върху резултатите на корейската икономика. От финансовото министерство на азиатската страна заявиха, че слабото тримесечие на компанията е коствало между 0,1 и 0,2% от брутния вътрешен продукт.