Японският технологичен гигант SoftBank Group отчете рекордна загуба в своя Vision Fund в размер на 3,5 милиарда щатски долара, предават световните агенции. Основната причина за това е понижената стойност на публични компании като Coupang и Didi Global.

Технологично-инвестиционният конгломерат на Масайоши Сон отчита тази голяма загуба за третото тримесечие на годината. Общата инвестиционна загуба във фонда достигна $10 милиарда. Това е най-лошото представяне на Vision Fund досега.

Неотдавна главният изпълнителен директор на Softbank Масайоши Сон описа компанията като "гъска, която снася златни яйца", визирайки нейните дялове в стартъпи, които излизат на пазара. Но първоначалните публични предлагания (IPO) спаднаха и акциите в много топ активи като онлайн търговец на дребно Coupang паднаха.

SoftBank спря производството на най-популярния бизнес робот в България

SoftBank спря производството на най-популярния бизнес робот в България

Компанията обаче си оставя вратичка да го върне обратно на поточните линии

Понижаването на оценките в портфейла на SoftBank в Китай дойде някак естествено на фона на тежките регулации на страната срещу технологичните компании. Това понижи стойността на Didi, придобита за $12 милиарда. Към днешна дата се оценява на $7,5 милиарда.

Най-големият актив на групата, китайският онлайн търговец Alibaba, падна с около една трета още през второто тримесечие на годината.

Още в края на миналата година директорът на SoftBank Масайоши Сон прогнозира, че пандемията ще доведе до "бедствие", което да срине фондовите пазари. Още през 2020-а година компанията му отчете загуба от $3,7 милиарда, основно заради инвестициите в стартъпи. Това доведе до масово напускане на мениджъри от Vision Fund - основният инвестиционен фонд.

Това лято Сон посочи, че може да опише компанията си с това, че "тя осигурява капитал за информационната революция на 21 век", така както банкерът Майер Ротшилд е финансирал индустриалната революция през 19 век.

"В индустриалната революция един от основните играчи е бил Ротшилд. Ние ще осигурим капитал за информационната революция. Това е нашата нова дефиниция или новата позиция, която мога да кажа, че описва SoftBank Group", заяви милардерът, цитиран от CNBC.

Масайоши Сон иска SoftBank да е двигател на "информационната революция"

Бизнесменът, който иска да е Ротшилд на 21 век

Предприемачът иска компанията му да осигурява капитал за развитието на технологичната сфера