Купувачите на Tesla на най-големия европейски пазар за Model 3 ще трябва да плащат допълнително за седана, след като Великобритания въведе по-строг лимит по отношение на условията, на които трябва да отговарят електромобилите за осигуряване на субсидии, пише Bloomberg.

Властите намалиха бонуса за покупка на електрически автомобили, микробуси и камиони от 3000 паунда на 2500 паунда и свиха ценовия таван за моделите на по-малко от 35 хил. паунда. Предишният таван от 50 хил. паунда осигуряваше достъп до субсидии за повечето варианти на Model 3, но сега моделът вече не отговаря на условията.

Това е доста лоша новина за компанията, като се има предвид, че миналата година на британския пазар бяха регистрирани около 25% от всички автомобили Model 3, продадени в Западна Европа според данни на Schmidt Automotive Research. Цената на Model 3 започва от 40 490 паунда в страната

Властите смятат, че купувачите на по-скъпи електромобили могат да си позволят скъпия преход от автомобили с двигатели с вътрешно горене дори без финансова помощ броят на електрическите модели, които струват по-малко от 35 000 паунда, се е увеличил с почти 50% от 2019 г.

Правителство ще продължи с политиката за данъчни стимули за служебни електрически автомобили, като цялата гама на Tesla засега отговаря на условията.