Компанията за електромобили Tesla преговаря с Италия за изграждане на фабрика в страната, според министъра на икономическото развитие на Италия Адолфо Урсо.

Той обяви, че правителството е преговаряло с Tesla за потенциална фабрика в страната. Урсо спомена както Tesla, така и BYD.

"Водили сме разговори с производители от няколко страни. Германски град отхвърли план за широкомащабно разширяване на европейския завод на Tesla. Това със сигурност ще доведе до решение на групата", заяви той, като имаше предвид германския град Грюнхайде, където мнозинството от жителите гласуваха против предложенията за изграждане на нова инфраструктура.

Германски град се надигна срещу плановете на Tesla за разширяване на гигафабрика

Германски град се надигна срещу плановете на Tesla за разширяване на гигафабрика

Мнозинството от жителите на Грюнхайде в Бранденбург гласуваха против предложенията за изграждане на нова инфраструктура

Местните жители на Грюнхайде гласуваха против планираното от Tesla разширяване на GIgafactory Berlin, но все пак не е обвързващо. Tesla все още може да продължи с разширяването на вече огромната фабрика в Германия.

Министърът на икономическото развитие на Италия добави, че правителството преговаря с Tesla "от месеци" и има "много положителен" отговор от компанията.

Италия иска да диверсифицира своята автомобилна индустрия, която в момента е доминирана от Stellantis, който пък е изоставащ играч в електрификацията на автопарка си.

Страната обръща внимание и на китайските производители на автомобили, които искат да произвеждат превозни средства в Европа.