Хората от малък германски град, където Илон Мъск е построил фабрика на Tesla, се противопоставиха на плановете за разширяване на комплекса.

Мнозинството от жителите на Грюнхайде в Бранденбург, който се намира на час път с кола югоизточно от Берлин, гласуваха против предложенията за изграждане на нова инфраструктура, предназначена да подобри достъпа до обекта и да позволи по-лесен транспорт на новите превозни средства, които излизат от фабриката, включително товарно депо и складове.

Част от плановете бяха за детска градина за децата на служителите, които предлагат разширяване на фабриката от 300 хектара и изсичане на около 100 хектара борова гора в процеса, съобщава The Guardian.

Избирателната активност на референдума е 76%, като 3499 души гласуваха против плановете, 1882 от хората бяха за тези промени. Референдумът не е правно обвързващ, но трябва да "послужи като ориентир" за местната власт и шефовете на Tesla.

Tesla и китайската BYD планират откриване на производство в Сърбия

Tesla и китайската BYD планират откриване на производство близо до България

Автомобилните гиганти проявяват интерес към Балканите

Плановете за първоначалния завод бяха обявени за първи път от Мъск през ноември 2019 г. Производството на превозни средства започна през март 2022 г., като първите електрически автомобили бяха сглобени почти веднага.

Имаше възраженията от самото начало, водени от местна гражданска инициатива. Регионът Бранденбург е засегнат от суша от няколко години.

Tesla многократно е обещавала да сведе използването на подпочвени води на минимум и да рециклира стриктно. Но местните хора казват, че се опасяват по-специално от замърсяване на питейната вода, ако нивата на подземните води паднат твърде ниско. От гражданската инициатива посочват, че част от планираната площ за разширение е именно в такава чувствителна зона.

В гигафабриката около Берлин, първата на Tesla в Европа, работят около 12 500 работници. В изявление, след обявяването на резултата от референдума Tesla описа плановете си за разширяване като "голяма победа за общността", добавяйки, че ще "търси диалог с всички участници, за да вземе решение за по-нататъшни стъпки".

Компанията заяви, че целта й е "да даде възможност за значително прехвърляне на трафика на тежкотоварни автомобили към железопътния транспорт и да осигури бързо разширяване на съществуващата инфраструктура около фабриката".

Ето защо поевтиняват акциите на Tesla

Ето защо поевтиняват акциите на Tesla

До миналата сряда акциите на Tesla паднаха с 26% тази година

Миналия месец стачка на работниците на Tesla в Швеция заради правата на колективно договаряне се превърна в най-продължителното спиране в страната от близо 80 години. Стачката на членовете на профсъюза IF Metall, която е с над 300 000 души, се смята за най-големият опит да се спаси синдикалният модел на Швеция от глобалните трудови практики от десетилетия.

Според Националната служба за посредничество около една трета от работниците на Tesla в страната са участвали в стачката от началото й на 27 октомври.

В съседни Дания, Норвегия и Финландия електромобилите на Tesla бяха блокирани на пристанища.