Националният превозвач на Турция Turkish Airlines се превърна в осмата най-силна авиокомпания в света, пише Daily Sabah, цитирайки бизнес проучване на Brand Finance. Изстрелвайки се като метеорит, авиокомпанията скочи с цели 23 позиции от миналата година и влезе в престижната топ 10.

"С отговорността да бъдем национален превозвач на нашата страна и силата да бъдем авиокомпанията, която лети до повече страни от всяка друга авиокомпания в света, ние ще продължим да превозваме нашата марка до още много успехи", коментира председателят на Turkish Airlines - Ахмет Болат.

Turkish Airlines готвят рекордна покупка - 600 нови самолета

Турските авиолинии готвят рекордна покупка - 600 нови самолета

Те ще бъдат доставени през следващите 10 години

Кои са останалите топ авиокомпании

Японската All Nippon Airways (ANA) беше най-силната авиокомпания тази година. Авиокомпанията възобнови международните полети през 2022 година след двугодишна пауза, причинена от пандемията от Covid-19.

След нея се нареждат Korean Air и бюджетната авиокомпания на Малайзия AirAsia, показва проучването.

Снимка 241827

Източник: iStock

Създадена през 1933 година с флот от пет самолета, Turkish Airlines в момента може да се похвали с флот от 416 (пътнически и товарни) самолета, летящи до 344 дестинации по света, включително 291 международни и 53 вътрешни.

След като изчислява финансовата стойност на марките за повече от 20 години, Brand Finance оценява 5000 марки всяка година.

Базираната в САЩ Delta Airlines отново е най-ценната марка в света за 2023 година със стойност на марката от $8,9 милиарда, което е ръст от 22% на годишна база.

"Пандемията може да спре самолетите, но не може да попречи на хората да мечтаят за пътуване. С отварянето на света отново, авиокомпаниите са готови да излетят, като стойността им бързо нараства", коментира финансовият директор на американската компания Савио Д'Суза.

Глобалната авиоиндустрия ще се възстанови изцяло през 2023 година

Според изчисленията, приходите ще достигнат $779 милиарда и нетна печалба от $4,7 милиарда, пише в проучването.

Ethiopian Airlines е най-бързо развиващата се марка авиокомпания в световен мащаб, като стойността на нейната марка се повиши със 79% тази година, за да стане най-голямата авиокомпания в Африка, оценена на $498 милиона.

Turkish Airlines планира да наеме 2600 нови членове на кабинния екипаж и 1200 пилоти през 2023 г.

Турска авиокомпания планира да наеме 2600 нови членове на кабинния екипаж и 1200 пилоти през 2023 г.

Авиокомпанията е на девето място в света по брой самолети