Въздушният транспорт пострада много от пандемията, но сега очевидно секторът е не просто възстановен, а даже очаква най-силните си години - поне така изглежда след анонса на Turkish Airlines за най-голямата покупка на нови пътнически самолети в историята. Авиолиниите на южната ни съседка ще се снабдят с 600 нови самолета през следващите 10 години, обяви президентът на компанията Ахмет Болат, цитиран от "Ройтерс".

Детайли: Изненадващите даже за повечето експерти от индустрията коментари на ръководителя на Turkish Airlines дойдоха в навечерието на срещата на Международната асоциация на въздушен транспорт (IATA) в южната ни съседка.

Нискотарифната Ryanair поръчва около 300 от самолета Boeing 737 Max 10
Обновена

Най-голямата нискотарифна авиокомпания в Европа поръчва 300 самолета Boeing 737 Max 10

Ryanair непрекъснато купува по-големи самолети, за да увеличи капацитета за превоз на пътници

"По време на форума на IATA ще обявим поръчките. С един от големите производители почти сме завършили преговорите. Ще поръчаме общо 600 самолета", обясни Болат.

От тях 400 ще са с тесен фюзелаж (самолети за къси и средни разстояния, например Boeing 737 или Airbus A320 - б.р.), а 200 - с широк (авиолайнери за дълги полети като Boeing 767 и Airbus A350 - б.р.). По думите ма Болат част от самолетите ще бъдат произведени от Boeing, а останалите ще са "от другия производител", визирайки Airbus, но не даде повече подробности. Самолетостроителите на този етап отказват коментар.

Най-голямата сделка в историята на авиацията: Air India поръчва 470 самолета

Най-голямата сделка в историята на авиацията: Air India поръчва 470 самолета

През следващите две десетилетия търсенето на нови самолети в Индия ще бъде 2,21 хиляди единици

Ако сделките станат факт, през 2033 г. Turkish Airlines ще имат флотилия от 810 самолета.

Контекст: Гигантските поръчки за нови самолети се превърнаха в "новото нормално" за големите авиокомпании през последните месеци заради възстановяването на международния туризъм и огромното търсене.

  • През декември Air India поръча 470 машини от Boeing и Airbus;
  • През март стана ясно, че IndiGo също от азиатската страна е в преговори за около 500 самолета;
  • По-рано през тази седмица Ryanair поръчаха 300 теснофюзелажни авиолайнера.

От друга страна: Неочакваните коментари на Ахмет Болат трябва да се гледат и в контекста на президентските избори в южната ни съседка, които са през тази седмица. Очакванията са те да бъдат много оспорвани и настоящият лидер Реджеп Ердоган със сигурност иска да демонстрира успехи във всички сфери преди вота - още повече, че през 2023 г. съвременна Турция навършва 100 години.

Турция официално откри най-голямата слънчева електроцентрала в Европа

Турция официално откри най-голямата слънчева електроцентрала в Европа

Съоръжението обхваща площ от 20 милиона квадратни метра

Болат отбеляза, че се надява мениджмънтът на Turkish Airlines да може да продължи и след вота работата си по 10-годишния план за развитие, който беше представен преди месец.

Той предвижда двойно увеличение на превозените пътници - 170 млн. през 2033 г. Това няма как да стане без много нови самолети.