Космическата компания Virgin Orbit на британския милиардер Ричард Брансън колабира само 15 месеца, след като стана публична с пазарна оценка от $3,7 милиарда, съобщава Reuters. Тази сутрин корпорацията подаде документи за обявяване в несъстоятелност.

До това се стигна, след като през януари тази година компанията не успя да осигури финансиране след неуспешно изстрелване на нейна ракета.

Групата, която дебютира на борсата Nasdaq през декември 2021 година, подаде заявление за защита от фалит в САЩ тази сутрин.

Компанията за изстрелване на изкуствени спътници Virgin Orbit прекратява дейност?

Компанията на британския милиардер Ричард Брансън за изстрелване на изкуствени спътници прекратява дейност?

Милиардерът смяташе за развива "космически туризъм"

Седмици на кризисни преговори с потенциални инвеститори не успяха да осигурят ново финансиране за Virgin Orbit, която изхарчи близо $50 милиона на тримесечие в надпреварата си да получи дял от бързо разрастващия се пазар за космически изстрелвания.

В прессъобщение от компанията обявиха, че са подали молба за обявяване в несъстоятелност в съда на Съединените щати в окръг Делауеър. Целта е "да се осъществи продажба на бизнеса".

Снимка 538703

Източник: Twitter / Richard Branson

Космическата корпорация планира да използва процедурата по защита от фалит, за да увеличи максимално стойността за своя бизнес и активи с подкрепата на Virgin Investments Limited. Това може да стане под формата на финансиране от длъжник във владение.

 Virgin Orbit получи лиценз за първото в историята изстрелване в Космоса от Великобритания

Virgin Orbit получи лиценз за първото в историята изстрелване в Космоса от Великобритания

Компанията ще изстреля първите сателити от територията на Европа

"Ние вярваме, че нашата авангардна технология, която екипът ни създаде ще се хареса на потенциалните купувачи, докато продължаваме процеса на продажба на компанията", заяви изпълнителният директор Дан Харт, цитиран от световните агенции.

Миналата седмица около 85 на сто от служителите на компанията бяха съкратени.

Между ноември миналата година и март 2023-а Virgin Group на Брансън предостави $50 милиона на компанията за изстрелване в космоса чрез дълг, обезпечен срещу нейното оборудване и други активи в случай на фалит, според документи за ценни книжа.

Virgin Orbit стана публична през 2021 година, набирайки $255 милиона по-малко от очакваното. Отделена от фирмата за космически туризъм на Брансън Virgin Galactic през 2017 година, Virgin Orbit изстрелва ракети чрез модифициран самолет Boeing (NYSE:BA) 747, за да изпрати сателити в орбита.

Компанията на Ричард Брансън имаше пазарна стойност от $65 милиона на базата на цената на затваряне в понеделник, което е спад от над $3 милиарда преди две години.

Ричард Брансън може да загуби контрола си над авиокомпанията, която основа

Ричард Брансън може да загуби контрола си над авиокомпанията, която основа

Virgin Atlantic иска да продаде акции, за да набере средства