Volkswagen е най-големият производител на автомобили в света. Но това, което вероятно не знаете, е, че компанията притежава и собствена авиокомпания.

Тя се казва Lion Air Services и е регистрирана през 1995 година в столицата на Каймановите острови Джордж Таун. Притежава няколко по-малки самолета и един голям – Airbus A319 в бизнес варианта, разказва Handelsblatt.

Според шефа на концерна Матиас Мюлер, който днес даде първа пресконференция от началото на скандала с вредните емисии, VW няма нужда от подобна въздушна флотилия и затова ще я намали. Като започне от Airbus-a.

С него лети висшият мениджмънт на компанията, а самият той е позициониран на летището Брауншвайг-Волфсбург. Според официалната ценова листа на Airbus машината струва 85 милиона долара.

Почти няма друго концерн от германския борсов индекс DAX с толкова много самолети. Напротив, повечето компании се въздържат от купуването на подобен лукс – най-вече заради темата за смесването на личните с работните ангажименти на мениджърите. Много по-често се залага на чартърни полети, които в повечето случаи излизат по-евтино, коментира още изданието.