Няколко стотин хиляди физически и юридически лица в Гърция няма да са задължени да правят вноски по кредитите си до края на 2020 година. Това става възможно след решение на местната банкова асоциация периодът на банковата ваканция в страната да бъде удължен до края на декември месец. Първоначално тя беше обявена до септември месец.

От отложените плащания по заемите ще могат да се възползват около 280 000 лица и фирми, засегнати от кризата в резултат на пандемията, изчисляват от местното издание Kathimerini.

От банковата асоциация посочват, че допълнителното увеличаване на периода, за който ще бъдат замразени плащанията по кредитите, е необходимо заради спада на икономиката и прогнозите за очакван пик в безработицата.

Данните на банките в южната ни съседка показват, че към май месец плащанията по заеми за общо 18 милиарда евро са били на пауза. Тази сума се е увеличила леко през юни.

По-голямата част от тази сума или около 12,13 милиарда евро от нея е под формата на ипотечни и потребителски кредити на физически лица и малки фирми. Останалите кредити са такива, отпуснати на средни или големи предприятия.

От финансовите институции в страната очакват броят на замразените заеми да се увеличи през следващите месеци. Основна причина за това е, че все повече предприятия в Гърция са изправени пред намаление, ако не и пълен срив на приходите, въпреки разхлабването на мерките.

Освен туристическия бранш сред най-сериозно засегнатите са компаниите в търговията, както и дружествата в промишлеността, независимо дали те разчитат на вътрешно или външно търсене.