Американският ИТ гигант Apple е придобил испанската компания Vilynx, която разработва модерни технологии в областта на изкуствения интелект и автоматичен анализ на видеоинформацията. Целта е компанията да подобри работата на редица приложения и услуги, използващи тези технологии, съобщи Bloomberg, позовавайки се на свои източници.

Събеседниците на агенцията информират, че Apple възнамерява да създаде своя център за развитие и създаване на изкуствен интелект в Европа, базиран на офиса на Vilynx в Барселона.

Apple придоби стартъпа за изкуствен интелект Xnor за $200 милиона

Apple придоби стартъпа за изкуствен интелект Xnor за $200 милиона

Гигантът вероятно ще използва решенията им първоначално при обработването на снимки

"Според източници, запознати със сделката, по-рано тази година технологичният гигант ... придоби базираната в Барселона компания Vilynx. Компанията разработва технологии, които използват изкуствен интелект, за да анализират визуално, звуково и текстово видео съдържание, за да разберат за какво става въпрос", се казва в съобщението. агенции.

Отбелязва се, че Vilynx прилага своите технологии за разработване на софтуер, който компаниите са използвали за търсене и препоръчване на видео и други медийни материали. Според уебсайта на компанията, който в момента не съществува, технологията на Vilynx може не само да разпознава елементи, но и да ги разбира, каза агенцията.

Предполага се, че Apple има намерение да създаде своя център за развитие и създаване на изкуствен интелект в Европа, базиран на офиса на Vilynx в Барселона.

Apple вече струва $2 трлн.

Apple вече струва $2 трлн.

Първата американска компания, която достига подобна оценка

Сделката се оценява на около 50 милиона долара, отбелязва агенцията. Испанският стартъп се присъединява към списъка на компаниите за технологии, свързани с изкуствен интелект, които Apple е придобила.