Apple e придобил стартъпа за изкуствен интелект Xnor в сделка за 200 млн. долара, предаде MarketWatch. Тя е била официално потвърдена от компанията още през същия ден, а нейн говорител е посочил, че няма да разкрият причината за придобиването.

Xnor се отдели от нестопанската организация Allen Institute for AI още през 2017 г., а в началото дейността на компанията е била насочена към изграждане на процеси за машинно самообучение, предаде TechCrunch. Според изданието техните продукти са "толкова ефективни, че могат да вървят и на най-ниското ниво на хардуер", включително и в охранителните камери.

Накъде ще тръгнат акциите на Apple?

Накъде ще тръгнат акциите на Apple?

През последните 12 месеца компанията поскъпна със 101%

Така решенията на Xnor позволяват извършването на сложни задачи, като разпознаване на обекти, дори и без да могат да разчитат на мощни процесори, за разлика от продуктите на техните конкуренти.

До момента тя е набрала финансиране в два рунда, съответно на стойност 2,7 млн. долара през 2017 г. и 12 млн. долара година по-късно. И в двата то е било осигурено от сиателската Madrona Venture Group.

Очаква се екипът на компанията да бъде преместен в офисите на Apple в Сиател. Редактор от GeekWire е посетил съществуващия офис на компанията и изданието предава, че очевидно се наблюдава преместване.

Apple прибира 66% от печалбите в смартфон индустрията

Apple прибира 66% от печалбите в смартфон индустрията

И 32% от приходите

Според анализаторите подобна сделка изглежда доста смислена, като се има предвид доколко Apple разчитат на алгоритмите за машинно самообучение при направата и обработването на снимки - процес, който по принцип изисква голяма изчислителна мощ. Но решенията на Xnor могат да се използват и за много по-голям набор от дейности, така че тепърва предстои да стане ясно каква употреба ще им намерят от технологичния гигант.