В сряда Apple Inc. стана първата американска публична компания, която надхвърли пазарна оценка от $2 трлн., предава The Wall Street Journal. Акциите на производителя на iPhone се покачиха с 1,2% до $467,97, като спрямо дъната от март те поскъпнаха повече от двойно, благодарение на силното търсене на устройствата и по-добри от очакваните резултати на общия бизнес през второто тримесечие.

Потребителите, особено във време на пандемия, разчитат все повече на технологиите, като това движи растежа за компании като Apple, Amazon и други. Това създаде пропаст между технологичната индустрия и останалите сектори, като енергийния и туристическия, които пострадаха най-тежко от пандемията и мерките срещу нея. Технологичният сектор е един от малкото, за който се очаква да продължи да рате през следващите години, като това кара дребни и едри инвеститори да наливат пари в технологичните компании.

Apple прехвърли оценката от $1 трлн. за първи път през август 2018 г.Успехът се дължи на стабилен растеж на приходите. През предходната фискална година те достигат $260 млрд. при $216 млрд. три години по-рано. Компанията отчита растеж дори насред пандемията: за тримесечието, приключило през юни, приходите растат с 11% спрямо година по-рано до близо $60 млрд., надхвърляйки очакванията на Уолстрийт. Печалбата достига $11,25 млрд.

Анализатори казват, че и други компании скоро могат да достигнат оценка от $2 трлн., като Amazon и Microsoft имат капитализация от $1,6 млрд. Google (нейната компания-майка Alphabet) е оценена на около $1 трлн., а Facebook - на около $760 млрд.

Петте най-големи американски компании представляват около 25% от индекса S&P 500 към края на юли, при 12% четири години по-рано.

4 от 5 телефона в премиум сегмента са iPhone

4 от 5 телефона в премиум сегмента са iPhone

Apple държи 57% пазарен дял във високия ценови клас