Европейската комисия даде своето одобрение за сделката между PSA Group и General Motors, в рамките на която френският производител на марките Peugeot и Citroen ще придобие и германската Opel.

Цената на придобиването е 2.2 милиарда евро.

Тъй като и двете компании произвеждат леки и лекотоварни автомобили, Комисията е направил анализ дали сливането ще наруши конкуренцията на европейско и национално ниво. Експертите не са открили опасност от сделката, става ясно от съобщение на ЕК.

Пазарният дял на двете компании е сравнително малък на всички пазари. Единствените две държави, където Peugeot, Citroen и Opel надминават комбиниран дял от 40%, са Португалия и Естония.

Разследването на Комисията е показало, че конкуренцията в сектора остава силно, цитирайки компании като Volkswagen, Daimler, Ford, Fiat, Renault и други азиатски конкуренти.

Все пак сливането ще донесе разместване в класацията. PSA Group ще получи пазарен дял от 16% и ще измести конкурентите си от Renault, които произвеждат и Dacia, и ще застане на второ място на Стария континент.

Шефът на Opel може да оглави Audi

Шефът на Opel може да оглави Audi

Нюман напуска заради несъгласие с PSA Group