Френската компания за наем на автомобили Europcar Mobility е отказала предложение за придобиването ѝ от Volkswagen срещу сума от около 2,2 милиарда долара или 2,6 милиарда долара. Това твърдят запознати, цитирани от Bloomberg. 

Консорциум, ръководен от германския автомобилен гигант, е предложил цена от около 44 евро на акция на компанията по-рано този месец. От Europcar, която е управлявана от няколко хедж фонда, са посочили като причина прекалено ниската стойност на офертата.

Предложението е с около 12% над цената на книжата спрямо търговията им във вторник. Акциите поскъпнаха с 9,5% в сряда, което беше най-големият ръст за последните 6 месеца.

Според източниците целта на Volkswagen е да разшири присъствието си в на пазара на мобилни услуги. Въпреки че сегментът на автомобили под наем се възстановява след разхлабване на ограниченията, традиционните компании в сектора са изправени пред много предизвикателства в лицето на новите играчи на пазара, като фирми за споделени пътувания.

Europcar е основана н Париж през 1949 година. Днес тя развива дейност в 140 държави в Европа, Северна Америка, Западна Азия и Африка. Между 1970 и 1988 година компанията е собственост на Renault, а 10 години по-късно е купена от Volkswagen.

През 2006 година най-големият автомобилен производител в Европа я продава на инвестиционната компания Eurazeo.