Европейската комисия започва 4-месечно разследване срещу германския телекомуникационен оператор Deutsche Telekom. Причината е офертата на германската компания да купи холандския бизнес на шведския телеком Tele2, която може да намали конкуренцията в страната, съобщават източници на Reuters.

Ходът подчертава твърдата политика на Брюксел срещу телекомите заради намаляването на конкуренцията на някои европейски пазари, заради което потребителите могат да бъдат засегнати от по-високи сметки.

Европейските регулатори вече провали плановете на TeliaSonera и Telenor за сливане на бизнеса им в Дания през 2015 г. Година по-късно те блокираха офертата на CK Hutchison Holdings за сливане на дъщерното му дружество Three UK с О2, но след това позволи на Hutchison да съчетае италианската си мобилна мрежа с тази на Vimpelcom, след като компаниите обещаха значителни отстъпки.

Телекомуникационните оператори призоваха Комисията да отправи по-широк поглед върху индустрията и да не се съсредоточава само върху броя на телекомите на даден пазар. Регулаторите твърдят, че по-мека позиция може да бъде оправдана от трансграничните сливания.

Deutsche Telekom иска да купи холандските активи на Tele2 и да ги комбинира с T-Mobile Nederland, което да му позволи да се конкурира с местните конкуренти KPN и Ziggo. T-Mobile Nederland и Tele2 са третият и четвъртият по големина играч в Холандия след KPN и Ziggo.

KPN държи 43% дял от холандския пазар в края на 2017 г., Ziggo - 30.5%, T-Mobile Nederland - 21%, а делът на Tele2 е незначителен.