Американският ИТ гигант Facebook иска да придобие нюйоркския стратъп CTRL-labs, който се занимава с разработката на програмно осигуряване за управление на компютри с помощта на мисълта.

Сумата на сделката може да възлезе на сума между 500 милиона и 1 милиард долара, пише Bloomberg, позовавайки се на свои източници.

Една от разработките на CTRL-Labs е гривна, която разчита сигнали от човешкия мозък към ръката. Това позволява на човек да пише текст на компютър, без да използва клавиатура, докосвайки пръстите си по плота. Компанията вече обяви планове за разширяване на технологията си до използването й от смартфони.

Такива технологии в крайна сметка могат да станат важна част от продукти като очила с разширена реалност, с помощта на които човек може да контролира компютър, без да използва бутони или клавиатури, отбелязва Bloomberg.

Facebook обещава: Скоро хората ще могат да пишат само със силата на мисълта си

Facebook обещава: Скоро хората ще могат да пишат само със силата на мисълта си

В тестовете си компанията успява да декодира реч директно от човешки мозък върху екран

Facebook активно развива технологии за разширена реалност. През 2017 г. компанията обяви намерението си да създаде интерфейс, който да превръща мислите в текст на компютърен екран чрез проследяване на мозъчни сигнали.

По-рано, в началото на септември, Facebook представи функция за разпознаване на лица по чужди фотографии. От компанията увериха, че информацията получена, благодарение на тази технология, няма да бъде предоставяна на трети лица.

Компанията Ctrl-Labs вече е привлякла $67 милиона чрез инвестиране от Spark Capital, Google и фонд на Amazon.