Френската компания Danone, която през март тази година получи одобрение от руските регулаторни органи да продаде бизнеса си в Русия, приключи сделката с "Вамин РФ", според нейно официално съобщение.

Danone засега не разкрива други подробности за сделката. Компанията Danone, която има поделение за производство на млечни продукти и у нас, е от най-големите в Европа.

Преди беше съобщено, че процесът на прехвърляне на бизнеса е започнал още през октомври 2022 година. "Общата загуба, отразена от Danone във финансовите й отчети, е достигнала 1,2 млрд. евро", отбелязват от компанията.

Компанията "Вамин РФ", е регистрирана през септември 2023 г. Нейн основен собственик е компанията "Вамин Татарстан" (99%).

Загубите на Danone в Русия и кой оглави "временно" компанията там

Загубите на Danone в Русия и кой оглави "временно" компанията там

Въпреки че вече не контролират бизнеса си в Русия, от френската компания се смятат за негови законни собственици

На 13 март 2024 г. руският президент Владимир Путин подписа указ, с който отмени прехвърлянето на "Данон Русия" и "Данон Трейд" под временно управление на "Росимущество" (след като бяха поставени под държавно управление през юли миналата година, те бяха преименувани съответно на H&N и H&N Трейд).

В писмо, адресирано до тогавашния руски министър на земеделието, директорът на компанията "Вамин РФ", по неофициална информация заявява, че е постигнато споразумение руската компания да плати 17,7 млрд. рубли (към 200 млн. долара), за да получи контрол над руския бизнес на Danone. От тази сума, както се уточняваше тогава, 7,7 млрд. рубли ще са за обслужване на дълга на руския бизнес на френската компания, а останалата част е за заплащане към Danone.

В писмото до министъра се казваше още, че обявената цена на сделката е с отстъпка от 56% от пазарната стойност на бизнеса, според независима оценка, цитирана от компанията. Тогава Danone не коментира посочената информация.

Danone продава ключова част от бизнеса си в САЩ

Производителят на "Активиа" и "Данонино" у нас продава ключова част от бизнеса си в САЩ

Компанията ще запази миноритарен дял