Френската компания за млечни продукти Danone, с поделение и у нас, от юли тази година вече няма да взема предвид резултатите от бизнеса си в Русия, който руските власти прехвърлиха под временно управление на Федералната агенция за управление на собствеността ("Росимущество"), се казва във финансовия отчет на компанията за първото полугодие, съобщи РБК.

От баланса на френската компания ще бъдат отписани около 200 милиона евро (221 милиона долара). Още около 500 милиона евро (553 милиона долара) ще бъде разликата поради конвертирането на курса на рублата в евро.

От Danone коментират, че въпреки че вече не контролират бизнеса си в Русия, се смятат за негови законни собственици.

Независимо от посоченото, пише Bloomberg, ръстът на приходите на компанията като цяло надхвърли прогнозите на анализаторите, а за годината се очаква ръстът да бъде 6%. Увеличението на цените на млечните изделия компенсира спада в обема на продадената продукция.

На 16 юли президентът Владимир Путин подписа указ за прехвърляне на акциите на чуждестранните компании в "Данон Русия" (руското дъщерно дружество на Danone) под временното управление на "Росимущество". Това са 83 милиарда обикновени акции, принадлежащи на Produits Laitiers Frais Est Europe и 85 хиляди обикновени акции, принадлежащи на "Данон Трейд".

От Кремъл заявяват в тази връзка, че мярката "отразява огледално отношението на западните правителства към активите на руски компании в чужбина".

Два дни след подписване на посочения указ на Путин стана известно, че "Данон Русия" се оглавява ("временно") от 32-годишния Якуб Закриев, заместник-председател на чеченското правителство и племенник на ръководителя на република Чечня, Рамзан Кадиров.

Френската група Danone работи в Русия от 30 години, като нейните млечни продукти се произвеждат в 18 предприятия в различни региони на страната. През октомври миналата година Danone започна процес на прехвърляне на контрола върху бизнеса си в Русия с пресни млечни продукти и растителни продукти, заявявайки, че това ще позволи на предприятията да продължат да работят в бъдеще.

Danone продава бизнеса си в Русия

Една от най-големите компании за млечни продукти в света, работеща и у нас, продава бизнеса си в Русия

Какви са условията по бъдещата сделка