Активите на германския химически концерн Lanxess в Липецка област в Русия бяха прехвърлени на руския бизнесмен Владимир Якушин, съобщи Интерфакс.

Германският концерн Lanxess е един от най-големите производители в света на специална химическа продукция. Концернът пусна в експлоатация завод през 2013 г. в т.нар. в специалната икономическа зона Липецк. Инвестициите в създаването на производство надхвърлиха 200 милиона долара.

Заводът в Русия произвежда полимерно свързани добавки под марката Rhenogran за каучуци, използвани в автомобилната промишленост и производството на гуми.

По данни на Единния държавен регистър на юридическите лица в Русия, към 30 май 2023 г., 99,9% от уставния капитал на дружеството "Ланкесс Липецк", което доскоро се контролираше от германския концерн Lanxess, принадлежи на управляващото дружество "Ланкесс", а 0,01% - на съучредителя "Нортекс".

В управляващото дружество "Ланкесс", което също доскоро беше под контрола на германския концерн, беше направена смяна на собственика и на ръководителя. Според Единния държавен регистър на юридическите лица, към 31 май, 100% от уставния капитал на компанията принадлежи на "Нортекс", чийто собственик е Якушин. Той също така става генерален директор на "Ланкесс", заменяйки на този пост Константин Смирнов.

От "Нортекс" добавят, че компанията е най-големият дистрибутор на химически суровини и строителни системи в Русия и страните от ОНД. "Нортекс" внася химически суровини от повече от 70 големи производители в света.

Германският химически гигант Lanxess придобива Chemtura в сделка за над $2 милиарда

Най-големият производител на каучук в света купува конкурент в сделка за $2 милиарда

Сливането ще бъде през 2017-а