Модна къща Versace не получи оферти от италиански инвеститори, преди да бъде продадена на американския холдинг Michael Kors, но сделката ще създаде работни места в Италия, заяви творческият директор на компанията Донатела Версаче, цитирана от Reuters.

"През последната година много хора преговаряха с Versace. Французи, американци, но не и италианци. Не ние отказахме да станем част от италианска група", заяви пред Corriere della Sera Донатела, която е сестра на основателя на компанията - покойния Джани Версаче.

Сделката показва как желаните италиански марки стават собственост на чуждестранни инвеститори, отхвърляйки критиките за продажбата на чужденци, казва тя, цитирана от всекидневника la Repubblica и бизнес изданието Il Sole 24 Ore.

Michael Kors обяви покупкат на луксозната марка за 1.83 млрд. евро (2.15 млрд. долара), включително дълг, с цел да позволи на групата Kors да се изправи срещу по-големи европейски конкуренти (като LVHM и Kerring, б.р.) и да съживи продажбите и печалбите на Versace.

Michael Kors купува Versace за $2.2 милиарда

Легендарната марка Versace вече е американска

Американската компания разширява портфолиото си от луксозни марки

Според Донатела Версаче в резултат на сделката компанията ще наеме повече хора в Италия. "Ние ще създадем нови работни места и ще бъдем стимул за икономическото развитие в териториите, където работим", каза тя пред Il Sole 24 Ore.

Като част от сделката Michael Kors Holding ще бъде преименуван на Capri Holdings, а семейство Версаче, което притежава 80% от модната къща, ще получи 150 млн. евро от покупната цена в акции на новото холдингово дружество.

"Това е важен дял", отбеляза Донатела. Вестниците оценяват дела между 1.5% и 2%.

"Бъдете подготвени, Versace ще бъде по-силна от всякога", категорична бе тя.