London Stock Exchange, фирмата която притежава и Лондонската фондова борса, финализира сделка за продажбата на Borsa Italiana на Euronext за 4,33 млрд. евро, които ще бъдат изплатени в брой, предаде Reuters. Така базираното във Франция тържище ще разшири значително бизнеса си в Европа.

Самата Euronext, чиято пазарна капитализация възлиза на 7 млрд. евро, ще финансира сделката с дълг и увеличаване на капитала, както и със съществуващи валутни резерви.

"Euronext значително ще диверсифицира микса на приходите си и географския си отпечатък като приветства пазарната инфраструктура на Италия, която е страна от Г7 и третата най-голяма икономика в Европа", каза главният изпълнителен директор на фирмата Стефан Бунах.

Българската "Алтерко" планира дебют на германската борса

Българската "Алтерко" планира дебют на германската борса

Компанията ще увеличи капитала си на БФБ и иска да стъпи в Азия

Сред важните активи, които се търгуват на Borsa Italiana, са правителствените облигации на инталианското правителство - пазар на стойност 2,1 трлн. евро.

До финализирането на контракта се стигна само в рамките на месец, а Euronext се конкурираше с Duetche Boerse и швейцарската SIX.

Причината за продажбата на Borsa Italiana е регулаторно решение. До него се стигна, след като London Stock Exchange поиска да придобие Refinitiv в сделка за 27 млрд. долара.

"Вярваме, че продажбата на Borsa Italiana ще допринесе съществено за разсейване на съмненията на Европейската комисия", каза главният изпълнителен директор на London Stock Exchange Дайвид Шуимър.

Токийската фондова борса спря заради най-тежкия технологичен проблем в историята си

Токийската фондова борса спря заради най-тежкия технологичен проблем в историята си

Индексът Nikkei все пак нарасна с 0,4% през нощта