Руската частна компания ЛУКОЙЛ сключи споразумение за придобиване на 50% дял от оператора в проекта Block 4 в Мексико чрез закупуване на холдинговата компания, която е собственик на оператора.

Сумата на сделката е 435 милиона щатски долара плюс действително направени разходи през 2021 г. към датата на приключване на сделката, съобщиха от ЛУКОЙЛ. Сделката ще бъде приключена след изпълнение на някои отлагащи условия, включително одобрение от мексиканските власти.

Според компанията, пише finmarket.ru, проектът включва два терена с обща площ 58 кв. км, разположен в шелфа на Мексиканския залив, на 42 км от брега. Дълбочината на морето в района на блоковете е 30-45 метра. В рамките на блоковете има две нефтени находища Ичалкил и Покоч с възстановими запаси от въглеводороди от 564 милиона барела петролен еквивалент, от които над 80% е нефт.

В момента разработката на полетата завършва, стартът на производството е планиран за третото тримесечие на 2021 година. Проектът се изпълнява на три фази с очакван максимален дневен добив от над 115 хиляди барела петролен еквивалент.

Проектът се изпълнява при условията на споразумение за споделяне на продукцията, подписано през 2016 г. за период от 25 години с възможност за удължаване за период до 10 години. Партньор в проекта е петролната и газова компания PetroBal (част от мексиканския конгломерат GrupoBAL) с 50% участие.

"Мексико е стратегически регион за нас в развитието на международни дейности в сегмента нагоре по веригата. Новият проект, в който ще бъдем оператор, има значителна доказана ресурсна база, значителен производствен потенциал и органично допълва съществуващото ни портфолио от проекти в Мексиканският залив ", цитарат се в съобщението думите на президента на" ЛУКОЙЛ "Вагит Алекперов.

Операциите на ЛУКОЙЛ в Мексико започнаха през юли 2015 г., когато компанията влезе в проекта за развитие на блока Amatitlan. Той е с площ от 230 кв. км се намира на 68 км от град Поза Рика в щата Веракрус. Оператор на проекта е Petrolera de Amatitlan SAPI de CV (PdA). Делът на ЛУКОЙЛ е 50%. Проектът се изпълнява в съответствие с договор за услуга за производство на въглеводороди. Произведените въглеводороди са собственост на Pemex. Услугите на оператора за производство на въглеводороди се предоставят на база възстановяване на разходите.

През юли 2017 г. ЛУКОЙЛ спечели търга за втория лицензионен кръг за блок 12. Работата се извършва съгласно споразумение за споделяне на продукцията. Блок 12 се намира в южната част на Мексиканския залив, на 50 км от брега (Torno Largo, Мексико). Площта на блока е 521 кв. км. През март 2018 г. ЛУКОЙЛ, като част от консорциум с италианската Eni, спечели правото да сключи договор във връзка с блок 28. Той е разположен на шелфа на Мексиканския залив на дълбочина от 20 до 500 м. Работната програма по проекта включва сондажи на две проучвателни кладенци до 2022 година.

През ноември 2018 г. ЛУКОЙЛ и Eni подписаха споразумение за взаимно придобиване на дялове в блокове 10, 12, 14. В съответствие със споразумението ЛУКОЙЛ възложи на Eni 40% дял в блок 12, като същевременно остана оператор на проекта с 60% участие. Eni от своя страна възложи на ЛУКОЙЛ 20% в блок 10 и 20% в блок 14, като същевременно остана оператор на проектите. Както се съобщава, първата проучвателна кладенец е пробита на блок 10 през февруари 2020 г., като се отваря нефтено находище, а в момента се пробива втора кладенец.