Шокът след резултата от изборите във Великобритания увеличи риска пред сделката, в която 21 Century Fox ще купи канала Sky, предава CNN. Опасенията са, че опозицията може да провали договорката.

След изборите акциите на Sky - най-големият платен канал на Острова, поевтиняха с 4%, след като инвеститорите изразиха притеснения, че силното представяне на лейбъристите може да забави - или дори да блокира - сделката за 23 милиарда долара.

Компанията на Рупърт Мърдок вече притежава 39% от Sky.

Местният регулатор Ofcom вече разглежда документите и трябва да даде отговор до 20 юни.

"Ако консерваторите бяха спечелили голямо мнозинство, мисля, че сделката щеше да бъде одобрена по-бързо и с по-голяма сигурност", смята Поло Танг, който оглавява звеното за телекоми в UBS. "Все още смятаме, че сделката ще бъде одобрена, но рисковете за забавяне се увеличиха", добави той.Ofcom може да спре сделката, ако реши, че 21st Century Fox няма да е "подходящ" собственик. Именно обвиненията в сексуален тормоз срещу бившия шеф на Fox News Роджър Ейлс и бившия водещ Бил О"Райли може да спънат процедурата.

Регулаторът трябва да вземе и решение дали сделката няма да даде на Мърдок твърде голям дял от британските медиите - той вече притежава три от най-големите вестници: The Sun, The Times и The Sunday Times.