Южнокорейският технологичен гигант Samsung Electronics Co Ltd съобщи днес, че води преговори за придобиване на дял в китайския производител на автомобили BYD, за да разшири своя бизнес по производството на полупроводници за електромобили.

През декември Samsung Electronics, най-големият в света производител на смартфони и полупроводникови микросхеми, създаде екип за развитие на свързания автомобилите бизнес на компанията.

„Целта на новата инвестиция е да се укрепят и развият подразделенията на двете компании, произвеждащи детайли за автомобили и смартфони. Освен това планираме да обсъдим бъдещото сътрудничеството с партньорите ни в други сфери”, заявиха от Samsung, цитирани от Reuters

Корейската компания съобщи, че засега не е решила колко ще похарчи за придобиването на дял от BYD и колко голям ще бъде той. Китайската компания е специализирана за производството на електрически автомобили.

Специализираното издание Korea Economic Daily по-рано днес писа, че Samsung се е договорил с BYD за купуване на новоемитирани акции на стойност 3 милиарда юана ($449 милиона). Това щяло да представлява около 4-процентен дял в собствеността на автомобилната компания.

От BYD потвърдиха, че Samsung Electronics ще участва в частното предлагане на акции, но не разкриха обема на очакваната инвестиция. Но все пак опровергаха излязлата информация, че става дума за придобиване на 4-процентен дял.